Пулмологът Александър Симидчиев: Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските

"Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", категоричен беше пулмологът

"През последните четири седмици, всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре", прогнозира в предаването "Тази събота и неделя" пулмологът Александър Симидчиев. По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", категоричен беше той.  

"Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", обясни обаче той.

Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация. 

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър Симидчиев.

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова начинът, по който се управлява кризата с коронавируса – с разнопосочни послания, обърква и напряга хората. "Психичното здраве на хората е изключително влошено и за това последната една година не се направи нищо", посочи тя.