"Синелибри": Книгите, които се превърнаха във филми

Тази година фестивалът е под мотото "Възпитание на чувствата"

Книгите оживяват на големия екран с кино-литературния фестивал "Синелибри 2020". В рамките на 21 дни, от 18 октомври до 8 ноември, се очакват над 300 присъствени прожекции във всички арт кина, няколко алтернативни пространства, културни институти.

Повече за фестивала научаваме от Жаклин Вагенщайн, издател и основател на фестивала "Синелибри", и Иван Дойков, кинопродуцент, които са гости в предаването "Тази събота и неделя".

Тази година фестивалът е под мотото "Възпитание на чувствата".

"Изборът на мотото от една страна беше продиктуван от ситуацията, в която се намираме, пандемията и идеята за това да имаме повече емпатия към другите, да се научим да познаваме себе си, да възпитаваме чувствата. Самото словосъчетание е едноименно произведение на Фубер. Тази година светът отбелязва 140 години от неговата смърт. Фестивалът е обърнат към книгите и винаги се вдъхновява от произведения", поясни Жаклин Вагенщайн.

"Кино се прави, но за съжаление не в същите обеми. По-страшното и по-притеснителното е ударът, който се случва върху киносалоните, защото студията са принудени да отлагат големите си продукции", каза Иван Дойков.

Вижте във видеото целия разговор.