Внучките на Чарли Чаплин за прочутия си дядо: Неговите послания са много лични

Преди 100 години на екран излиза един от най-великите филми, създавани някога - "Хлапето", който е първият пълнометражен филм на великия Чарли Чаплин

Интервю на Васил Христов

Преди 100 години на екран излиза един от най-великите филми, създавани някога - "Хлапето". Той е първият пълнометражен филм на великия Чарли Чаплин. Както казва един от началните надписи: "Филм с усмивка, а може би сълза..." С разрешение от фондация "Чаплин" годишнината беше отбелязана с едва три прожекции на лентата, а озвучаването беше с изпълнение на живо на оригиналната музика на филма, написана от самия Чаплин. Лондонската прожекция беше благотворителна, организирана от най-старата неправителствени организации за борба с детската бедност във Великобритания - КОРАМ. На събитието присъстваха две от внучките на Чаплин - Кармен и Катлийн, с които ни среща кореспондентът ни Васил Христов.

"Уилтън" е една от най-старите концертни зали в света, оцеляла през вековете. В нея, 100 години след създаването му, отново беше прожектиран шедьовърът на Чаплин – "Хлапето". И то така, както през 1921 г. - с пиано и изпълнение на живо.

Идеята за сценария на "Хлапето" е в тон с преживяна лична драма - през 1919 г. Чаплин губи току-що родения си син от несполучлив брак с актрисата Милдред Харис. Великият актьор, режисьор и сценарист пише историята. Започва снимки и въпреки финансовите трудности, успява да завърши "Хлапето", който се превръща в най-гледания му филм.

100 години по-късно семейството му продължава да защитава и подкрепя каузи на британската фондация КОРАМ за борба с бедността при децата.

Чаплин е роден през 1889 г. в Лондон. Баща му е алкохолик, майка му - шизофреничка. На 7 години е в приют и минава през всички трудности на живота на бедняк. "Хлапето" е завършен снимачно през февруари 1921 г. По това време съпругата на Чаплин - Милдред Харис, подава молба за развод и нейните претенции могат да го лишат от филма. Чаплин напуска Калифорния и монтира тайно в хотел в Солт Лейк Сити и в студио в Ню Йорк. Следват и други финансови проблеми с разпространителите, но филмът излиза на екран и остава в историята като "любимият, най-искреният и най-гледаният филм на Чаплин".