.

Живот на 100: Ховсеп Мариносян е на 95 г., но все още кара колело

Животът е движение, затова аз се старая да се движа с колелото, казва той

Един учител всяка сутрин препуска из пловдивските улици с колело. Граби с пълни шепи от това, което му предлага всеки нов ден. Ховсеп Мариносян е на 95 г., но сърцето му е по-младо. Според учениците му преди 50 години той не просто предавал знания по математика, но и подготвял младите за това как да посрещнат живота.

През 1978 г. желанието му да се чувства истински свободен го кара да напусне България. Успява да замине с цялото си семейство за Мароко, където също е преподавател. Там изпитва силна болка от разликата по онова време в образователната система на двете страни.

Желанието за добро образование го кара да изпрати децата си в Канада. По-късно и той заживява при тях. Там започва да кара колело - по 50 км на ден.

Учениците му не са учудени, че на 95 г. Ховсеп е на колело, защото като млад учител, той бил изявен любител на движението сред природата. Често катерел планински върхове с  класовете си. Най-много такива истории той има с учениците от първата математическа паралелка в България, на която той е класен ръководител. И до днес това е любимият му клас.

Последни