Хали Бери: Сериалът "Оцеляване" е оптимистична представа за бъдещето

Не пропускайте първия епизод от "Оцеляване" тази вечер от 21:30 часа по bTV

Хали Бери: „Въпросите, които сериалът поставя, са общочовешки и актуални за всяко семейство”

Хали Бери е в главната роля в продуцирания от Спилбърг сериал „Оцеляване” (Extant), създаден през 2014 г. Продукцията се концентрира върху недалечното бъдеще, а в основата на сюжета е 13-месечната мисия на Моли Уудс (Хали Бери) в Космоса. След като се връща на Земята, тя се сблъсква със серия от мистерии и конспиративни игри. Зрителите могат да проследят Хали Бери в „Оцеляване” от 29 юли, всеки делничен ден от 21.30 часа по bTV.

Какво ви привлече в ролята на Моли Удс?

Хали Бери: Когато прочетох ролята, си представих филм. Персонажът на Моли е богат, сложен и се асоциирах с него веднага на някакво ниво. Хареса ми светът, в който тя живее - перфектният баланс между научната фантастика и въздействието на персонажите.

Защо точно сега се завърнахте към телевизията?

Х.Б.: Замислих се, че някои от най-добрите продукции в момента се излъчват по телевизията, затова ние, актьорите, търсим възможност да работим и да се развиваме в тази област. Вдъхновяващо е.

Какво се случва в пилотния епизод на „Оцеляване”?

Х.Б.: Първият епизод разказва за завръщането на Земята, за подновяването на връзките със семейството – тогава Моли разбира, че „не се връща сама” и се чуди какво да прави...

Какви предизвикателства очакват Моли след завръщането й от Космоса?

Х.Б.: Преди да замине тя е оставила у дома малко момче-робот, което създава съпругът й, тъй като двамата имат репродуктивни проблеми. Тя ще се опита да възобнови връзката си с този робот. Трудна задача, защото още преди да замине за нея е предизвикателство да обикне този робот и да го приеме като детето, което винаги е искала.

Какви са взаимоотношенията между Моли и Итън, детето робот?

Х.Б. Много интересни. Той се опитва да я разбере. Като робот, той може да прозре всичко, но разбира, че не получава същата реакция и отношение, каквото получава от баща си Джон. Моли е объркана в чувствата си към робота и се опитва да го обича, да бъде майка и да се грижи за него – но за нея това е една вътрешна битка. Отношенията между двамата ще се развиват в хода на сериала.

Защо зрителите могат да се асоциират с „Оцеляване”

Х. Б.: Сериалът е за взаимоотношенията и семейството толкова, колкото и за постиженията на изкуствения интелект. Въпросите, които той поставя, са общочовешки и актуални за всяко семейство.

Главно за бъдещето ли е сериала?

Х.Б.: Във всеки епизод има елемент на научна фантастика и изкуствен интелект. Имаме си дете робот и като цяло сме в свят, който е в бъдещето. Загатнато е съвсем леко, но във всеки епизод има нещо, което показва, че действието не се развива през 2014г., че е малко по-напред от настоящето – например имаме коли, които се карат сами – а това не е чак толкова напред в бъдещето. Това е светът, в който живеят героите ни и тези детайли добавят богатство към историите ни.

Какви са човешките черти на сериала?

Х. Б.: Всеки епизод има човешки черти. Има семейство, което се бори да заздрави връзката си, семейство, което се обича, но членовете му имат конфликт помежду си. Има двама родители, които се опитват да отгледат дете. Моята героиня се изправя пред бременността. Има мистерия – какво е това същество, откъде дойде, какво иска?

Какво изпитва Моли към нероденото си дете?

Х. Б.: Моли се разкъсва. Тя някак неразривно обича това нещо, това същество. То е потомството й и е част от нея, независимо дали е добро или лошо. Винаги се шегувам, че дори и Чарлс Менсън (известен американски престъпник , осъден на затвор до живот) има майка, която го обича. Така че каквото и да е това, Моли има дълбока връзка с него, любов, която не е показвала досега. И това е защото то е част от нея.

Пред какви предизвикателства се изправя съпругът на Моли - Джон?

Х. Б.:Той се мъчи, защото се опитва да намери финансиране, за да продължи програмата си, дала живот на сина им Итън. Той вярва, че това е пътят към бъдещето, че ще помогне на семейства, които имат проблеми заради безплодие. Това ще им даде шанс да имат потомство. Джон вярва в това с цялото си сърце и се опитва да направи всичко възможно да получи парите и да направи обществото съпричастно с идеята му.

Лесно ли се разбира кои са лошите герои в сериала?

Х. Б.: Знаете ли кое е най-хубавото на този сериал? Няма злодеи. Няма лоши герои. Дори на това същество не се гледа като на нещо лошо. То просто е различно - ние не можем да го разберем. Има някои персонажи, които си имат собствени мотиви за това, което правят, но прави ли ги това лоши? Аз съм от хората, които винаги се опитват да намерят човещината във всеки герой. Направиш ли го, не можеш просто да наречеш някого добър или лош. Това е прекалено рамкиране на бяло и черно, а аз смятам, че като хора всички ние сме нюанси сиво. Така че не мисля, че има лоши герои. Просто има хора, които идват от различни места, които имат различни гледни точки, различни цели, нужди и желания.

Какви дрехи ще носим след 30 години?

Х. Б.: Докато светът в сериала е нов и действието се развива след 30 години, има някои неща, които ние все още носим отпреди три десетилетия, защото това правим и в момента. Намираме баланса между новото и старото.

Доколко са реални елементите на бъдещето в сериала?

Х. Б.: Нещата не са твърде пресилени. Има неща, които всеки може да погледне и да си каже –това би направило живота ми доста по-лесен. В същото време няма неща, за които ще си кажеш – о, това няма как да се случи някога. Тези неща вероятно ще се случат, те вече са започнали, напът са.

Успяхте ли да бъдеде достоверен астронавт?

Х. Б.: Знаете ли, аз самата се питах дали ще бъде достоверно да бъда астронавт – аз, Хали Бери, актрисата, която играе тази част. Но след като се срещнах с няколко жени астронавти видях, че тези жени далеч не са толкова различни от това, което съм аз.

Различна ли е Моли Удс от всички други персонажи, които сте играли?

Х. Б.: Да, тя е уникален за мен персонаж. Фактът, че е жена, която няма нищо против да отиде в космоса за една година, напълно сама, я прави напълно различна от всичко, което съм играла. Това, което си прилича с героините, които съм играла, е че тя е цялата сърце и душа.