През последната седмица хиляди отдадоха почит към Негово Височество принц Филип

Европейски монарси, световни лидери и граждани по целия свят се сбогуваха със съпруга на кралица Елизабет II, който почина на 9 април на 99 години

Принц Филип беше изпратен с топовни салюти, цветя и наполовина свалени национални флагове. За смъртта на херцога на Единбург съобщиха от Бъкингамския дворец малко след 2 часа следобед българско време. Писмено изявление беше окачено и пред вратите на двореца.

Първата реакция беше на премиера Борис Джонсън. По думите му принц Филип е  направлявал така кралството семейство, че то е останало жизнено важно за баланса и щастието на британците.

„Спомняме си за херцога на Единбург преди всичко заради неговата подкрепа към Нейно Величество – кралица Елизабет втора. Не само като нейн съпруг през всеки един ден от нейното царуване, но и като нейна опора за повече от 70 години“, допълни още той.

От смъртта на принца до деня на неговото погребение (17 април) Островът е в национален траур.  С едноминутно мълчание, на специално заседание парламентите в Лондон и Единбург почетоха Филип и паметта му. Спортът също замълча.