Българска звезда е със сериозни поражения по лицето, след пластична операция, пише днес вестник „24 часа”. Никой не иска да назове името на популярната българка. Но от специалистите научаваме, че звездите от поп фолка масово са потърпевши от уголемители за устни с неясен произход. Фолк певиците страдат по-често, защото са носители на силиконовата мода и невинаги са запознати с вторичните ефекти от пълнителите.

Регистрираните препарати - така наречените пълнители за устни, бръчки и скули, имат лепенка с всички данни, която остава при пациентката след процедурата.

„Правилният начин е това пациентът го прочете и етикетчето се залепва. Когато възникне проблем, той може да покаже какво точно му е сложено. Това е абсолютно задължително - серийният номер и видът на филъра”, обясни доц. Мира Кадурина, ВМА.

Две спринцовки са достатъчни, за да налеят устните. БГ звездите използват двойна доза и не очакват, че организмът им ще реагира бурно, дори и на качествен препарат.

„Организмът реагира като на чуждо тяло, образува тъкан и се цепи, през които цепнатини чуждото тяло си търси път да излезе. Това е един кратер, през който организмът се опитва да изхвърли. В повечето случаи е траен материал – силикон, и организмът реагира на него. Или прекален обем, където реагира като нарастваща маса. Издутите устни, нарастващи усти, които продължават да нарастват, защото се образува нова тъкан като реакция към външното тяло. Трябва да се знае какво точно е сложено, за да можем да реагираме, каза доц. Кадурина.

От нерегистрирани препарати и предозиране се получават сцепвания, които се овладяват трудно дори с медикаменти.

Има много пострадали. Има ботоксирани лица - челото пада като на маймуна, има криви очи, има всякакви неща. Имам една пациентка, на която филъра мигрира към окото, а е бил скула. но никой не знае какво е  сложено там. Тя няма никакъв документ. Много лекари предпочитат да купят евтини филъри за по 40 евро, но да го сложат за 240. И това се случва и на професионалисти, които искат да направят пари”, каза специалистът.

Част от регламента, приет за съгласуване от Министерството на здравеопазването, ще направи задължително използването само на регистрирани препарати.