За пореден път планински спасители бяха вдигнати под тревога, за да търсят загубил се турист. 84-годишен мъж е в неизвестност от понеделник. Иван Колев от Стара Загора отишъл на поход в планината с приятели. Не издържал на темпото и решил да се върне обратно. За последно Колев е видян в района на Даутово езеро. След подаден сигнал, планинската служба започва издирване. Включва се целият наличен състав.

„Четири кучета с 8 човека, работи се по различни версии, различни участъци от планината са проверени, за момента резултат няма”, каза д-р Борислав Стойчев, началник на отряд в ПСС- Разлог.

Мъжът е добър планинар, но спасителите са притеснени най-вече заради възрастта му.

„Имайки предвид възрастта му, доста напреднала възраст, ако няма храна, ако е обезводнен, изтощението, което предполагам съществува при него, ако не познава района. А иначе в подобни метеорологични условия хората са оцелявали по-дълго”, каза Иван Асев, дежурен планински спасител ПСС Банско.

Опитът на планинските спасители показва, че през лятото случаите на загубили се туристи се увеличава. Подлъгани от хубавото време, хората често надценяват здравословното си състояние и рискуват живота си в планината.