Наредбата вече е обнародвана в "Държавен вестник". Специалистите критикуват новите ограничения.

Всички центрове, чийто курсове за лечебно отслабване се състоят от 14 или 20 дни, трябва да съкратят програмата си според новата наредба. Те трябва да регистрират методите си на лечение в районните центрове по здравеопазване.

"Някой е излъгал министъра, защото лечебният ефект настъпва на 8-ия ден и така цялото лечение се обезмисля", посочи д-р Людмила Емилова от Центъра за лечение с плодове.

Така, за да отговаря на новите изисквания, лечението на гладуващите ще се прекратява на 7-ия ден, ще се почива един ден и след това програмата ще продължава с евентуалното съгласие на пациента. И всичко това поради ограниченията в новата наредба, които изискват след седемдневно гладуване с органична храна пациентите да се захранват с неорганична храна.

"Но това не е правилно, защото след 7-ия ден е написано те да ядат неорганична храна - какво да ядат - морска сол или камъни, никой не може да ограничи хората да не ядат плодове и зеленчуци - това е недомислие", коментира д-р Емилова.

Очаквайте още за новата наредба в централните новини на Би Ти Ви, когато ще видите още коментари на лечители с диети и хомеопати, както и съответните аргументи на здравните експерти от министерството.