Най-добрите лафове на Емо Чолаков за ледения януари 2017 г.

"Тихо се сипе поредният сняг, силно мирише на бедствие пак..."

Реклама

3 януари
Много студ, много чудо! Но да си знаете, още нищо не сме видели. Тежката зима тепърва идва. Утре съвсем нарочно и лицемерно ще грейне и светне. Защо? За да се чудим после откъде ни е дошло...

4 януари
На всички ни е пределно ясно защо времето ги върти тези номера. За да ни подмами и, ако има как, да не се вържем на прогнозата за сняг и виелици. Вържете се, моля ви! Днешното омекване е само за камуфлаж… Като ще се отприщи един мощен сибирски поток. И като ще забълва едни бесни, кучешки, арктически студове, както казват в Сандански, цитирайки жълтите вестници, „Ей ся ке видите, шо ке стане”… В почивните дни студът ще стегне. Затова днес е моментът да изведете бебетата. После се запасявайте с хляб и вода.
Най-доброто от зимата тепърва предстои. Да се усмихва или не – който, както си реши.

5 януари
Трябва да сме подготвени и да не подценяваме обстановката, защото от пресен бургаско-айтоски опит знаем какво се случва, когато сме силно неподготвени.
Ако има как, отложете пътуванията в северните и източните райони! Повярвайте ми, доволни ще останете!

6 януари
Оцеляхме! След цели 25 см сняг и то не кога да е, а през януари, се събудихме живи и здрави, че даже гледам някакви коли, че и хора успяват да щъкат по улиците... Прелива от сигнали за непочистени пътища, ама пък е красиво, да му се не види. Изключително много са и сигналите за красиви, зимни пейзажи. Благодарности на нашите неуморни „Аз репортери”!

10 януари
За протокола искам да отбележа, че толкова трайно (4-то денонощие) да не се вдигнат температурите над минус 10 градуса, както се случва в София и половината страна, наистина много рядко бива. Но студът минава на заден план. Нов оранжев код за старата фокус група – Източна България: снегове и силни северни ветрове.

Замръзна почти всичко, що може да замръзне. 80% ледоход по Дунав не е чак такова чудо невиждано, но напълно замръзналата Струма при Сандански е. Дори морето е на път да се вледени...

11 януари
Тази сутрин чаках един час трамвай седмица. Един час чаках на минус 17, станах на шушулка. Но... затопля се. Ти да видиш! Времето се успокоява и е перфектно за ски и дъски. Утре ще е слънчево. А в петък, като подухнат едни южняци, ей ни на – над нулата. До цели 5-6 градуса. Каква жега!

12 януари
В навечерието на петък, 13-ти, така фатално ще се стопли, че на фона на досегашната ледена епоха направо ще се запролети. По петъчната карта няма никакви дневни минуси.

13 януари
Прекрасен петък, 13-ти! Ей такива да са всичките ни фатални дни. До вчера бяхме на минус 20, а днес скочихме до около +10. Къде и колко се запролети обаче, ще го бистрим в централните новини, че сега пак имаме да се предупреждаваме за поледици. Много е хлъзгаво. Нека щадим травматолозите, че и на тях много им се събра.

16 януари
Пернишки джип дърпа шейна по разложките улици – така са кръстили видеото си нашите „Аз репортери“. Не е особено поучително. Основният извод тук е: Не правете това извън вкъщи. Колкото до времето – тихо се сипе поредният сняг, силно мирише на бедствие пак. Зимата продължава. Пореден жълт код с предупреждение за какво ли не… Бъдете много внимателни на пътя и на тротоара, ако изобщо го има и е изринат.

 

 

17 януари
За качествените виелици и навявания ще трябва да почакаме до вечерта и през нощта срещу сряда. Ако има как, отменете пътуванията. Ще ме извините за изтърканата плоча, но това е на мегдана... Температурите са около нулата, но в комбинация със силните североизточни ветрове ще се усещат като чист, породист, кучи студ.

18 януари
Екшън по улиците на Хасково, където има най-много сняг – 53 см. Циклонът се заклещи южно от страната ни и там ще си загине, но преди това ни е подготвил още една порция сняг утре – най-вече в Южна България.

19 януари
Утре, петъчно, времето рязко ще се преобрази. Спира да вали и ще ни е доста по-меко и приятно, вервайте ми.

20 януари
Зимата уж се кротва, ама малко половинчато. Утре сутринта ще е много студено, но съботата си е събота и спасение от студа дебне отвсякъде. Проспете си го спокойно кучешкото утро и ще видите каква слънчева приказка ще настане. Да не отиде човек на планина ще е грехота. В неделя планината ще е още по-препоръчителна, вече към задължителна. В ниското ще има мръсни и студени мъгли, така че планината ще е най-топлото място в цялата страна.

23 януари
Само месец след Коледа исканията и мрънканията ни за времето са в коренно различна посока. От молебени за сняг рязко преляхме в ритуални танци и постове за привикване на пролетта. То бива студ, ама чак пък толкова! Аман! Разбира се, пролетта е неизбежна. Ей го къде е април-май... Утре продължаваме да се затопляме. Гледайте каква жега! По обяд в половината страна ще е малко над нулата.

26 януари
Имам новина! Още на Трифон Зарезан времето ще се стопли. Остава да уточним дали по нов или стар стил. Засега ни чакат много студ и мъгла.

27 януари
Студ, студ и от време на време кучи студ – това е принципът на времето.
Ден пореден – студен и леден, в който ни кучета, ни дизели можеш да видиш по улиците. За почивните дни истината е една и се нарича – планина. Бягайте с 300 и се спасявайте от студа, мъглата и цялата зимна градска мизерия.

30 януари
Свърши се, че даже и оцеляхме! Имам такива новини, че ми идва да ви я изпея прогнозата. Като „Ода на радостта“ е. Замириса му на февруари и гледайте какво става. Утре ще имаме положителни температури в почти цялата страна. В планините температурите ще са колкото в Сандански – около 5 градуса на 1200 метра н.в. Край на ледената епоха! Нека дружно плеснем с ръце и да се прегърнем. На час по лъжичка – на ден с по градус-два и ето, че в края на седмицата ще е около 8-10 градуса. И слънчице ще има. Хайде, ще почерпите!

31 януари
Жестоко време за планини – слънчеви откак съмне, та докат' се стъмне... В четвъртък ще е още по-топло, а през почивните дни направо ще се запролети.