Спас Русев: Не е важно колко печелиш, а колко даваш обратно

Вижте интервюто на "човека в сянка", което той даде за първото издание на "Тази сутрин"

Реклама

Мога да се обадя на всеки български политик, каза в студиото на "Тази неделя" бизнесменът Спас Русев.

Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от съидейниците за връщането му в България. Биографията му преди това криволичи, както криволичи и преходът. 1990 г. го заварва в дирекция "Музика", където организира концерти. След това е активист на СДС, а през 1991 г. вече е заместник-директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Малко след това гръмва скандалът с помощите. Говори се за сделки, при които в най-гладните години се препродават храните от помощите. Разследването не стига до никъде.

След няколко месеца работа в агенцията, Русев и съпругата му заминават за Лондон по покана на тогавашния българсик посланик там Иван Станчов. Там Спас Русев се развива бързо. Влиза в дипломатическите и бизнес среди, сприятелява се с Кирил Сакскобургготски. Работи и с друга ключова фигура - иранският бизнесмен Ескандер Малеки. Спас Русев има бизнес в телекомуникациите и се интересува от изкуство.

Името на Русев е замесено и в т. нар. "яхтен скандал". В автомобила на вече покойния Иван Тодоров - Доктора са открити снимки, на които, в една компания на луксозна яхта в Монте Карло са трима министри от кабинета на Сакскобургготски заедно с Иван Тодоров. Събитието е по покана на Русев.

"Сферата на политиката е там, където съм най-ограничен. Дори съпругата ми там е по-влиятелна от мен. В България бих могъл да се обадя на всеки политик", казва Русев.  

Той е категоричен, че никога не му се е налагало да бъде близо до властта заради някакви лични облаги.

На въпрос дали съжалява за "яхтения" скандал, Русев заяви, че не смята, че е грешка, тъй като все още не е наясно каква точно е историята. Той добави, че не се е опитвал да анализира случая, но в резултат на него е станал по-затворен. Русев каза, че се познавал с Иван Тодоров - Доктора, но не би го причислил към категорията на своите приятели. Той определи като грешка това, че е завел Иван Тодоров на среща с Бойко Борисов. "Каквото съм имал да казвам по този въпрос, вече съм го казал", заяви Спас Русев.

"Една от големите грешки, които съм правил в живота си, това е, че през годините на прехода се съгласих да отида в Агенцията за чуждестранна помощ. Това е нещо, което и до ден днешен се експлоатира. Аз лично никога не съм бил обект на разследване. Нямам угризенията, че съм направил нещо грешно", казва Русев.

Той заяви, че е благодарен на Иван Станчов за това, че го е поканил в Лондон. Русев отрече слуховете, че е заминал за Англия със стипендия от банката на Андрей Луканов.

"Не е важно колко печелиш и колко имаш, а колко даваш обратно. С пари можеш да влезеш в някоя дискотека, да спиш във скъп хотел, но за влизането в определени кръгове и създаването на приятелски отношения парите не са достатъчни", каза още Русев.