на живо

Луиш Фиго води в България емблема на "Валенсия"

Гайска Мендиета се присъединява към Мача на годината

Getty Images

Една от емблемите на "Валенсия" - Гайска Мендиета, ще стане част от футболния спектакъл на 14 юни на стадион "Васил Левски", който ще може да проследите пряко по bTV Аction от 18 ч. Бившият испански национал се присъединява към звездния тим на Луиш Фиго за благотворителния мач срещу селекцията на Димитър Бербатов. 

Роденият в Билбао Мендиета е най-ярката фигура от силния отбор на "Валенсия" в края на 90-те и началото на 21-ви век. Като капитан на "прилепите" извежда отбора до два поредни финала в Шампионската лига през 2000-ата и 2001-ва. Веднъж е печелил Купата на Краля.

Освен за "Валенсия", където преминават 8 години от кариерата му, полузащитникът е играл още за "Лацио", "Барселона" и "Мидълзбро".

Снимка: Getty Images

Винаги ще помни победата срещу България в Гранада в контрола през 2002-а - мач, който се оказва последен за него в националния отбор на Испания. За "Ла Фурия Роха" вкарва 8 гола в 40 срещи. Участник на едно световно и на едно европейско първенство. 

Снимка: Getty Images

Гайска Мендиета вече е далеч от футбола. От известно време той прави кариера като диджей в Лондон.

В София испанецът ще играе рамо до рамо с Дуайт Йорк, Максуел, Нуно Гомеш, Мичел Салгадо, Йенс Леман, Роберто Карлош, Деко и Робер Пирес.

С отбора на Луиш Фиго Мендиета ще се изправи срещу тима на Димитър Бербатов, състоящ се от Христо Стоичков, Красимир Балъков, Стилиян Петров, Мартин Петров, Роби Кийн, както и бившите съотборници на българина в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън Гигс, Неманя Видич, Патрис Евра, Едвин ван дер Сар, Пол Скоулс и Гари Невил