на живо

Почина легендарният футболист Трифон Иванов

Причината за смъртта е масивен инфаркт

Getty Images/Guliver Photos

Почина легендарният футболист Трифон Иванов. Той беше на 50 години.

Причината за смъртта на един от най-обичаните български спортисти е масивен инфаркт.

Иванов заемаше поста председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Той ще остане в историята на българския футбол като един от най-добрите защитници, футболист номер едно на България за 1996 г., трикратен шампион на България с екипа на ЦСКА, а през 1996 г. става шампион на Австрия с „Рапид” (Виена).

Играл е в 77 мача с шест гола за националния отбор на България. Трифон Иванов е бронзов медалист от Световното първенство в САЩ през 1994 г.

Паметен ще остане неговият гол във вратата на Русия на Националния стадион „Васил Левски“ на 10 септември 1997 г., с който България се класира за Мондиал'98.

„Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне”, пишат в официалното си изявление от Българския футболен съюз.

Миналата година Трифон Иванов получи инфаркт и претърпя спешна операция.

Той започва кариерата си във великотърновския „Етър“, но покорява европейската и световната футболна сцена с фланелките на ЦСКА, испанския „Бетис“ и „Рапид“ (Виена).

Железният защитник записа името си със златни букви във футболната история като един от стълбовете на великото поколение български играчи, донесли ни незабравимото американско лято на 1994 г.

След оттеглянето си от футбола, Трифон Иванов предпочиташе да не попада в светлините на прожекторите.

Снимка: Reuters

„Когато се обърна назад и видя какво съм минал и какво съм преживял, виждам само доброто, хубавото. И това остава в мене. И не съжалявам за нищо (...) Радвам се на трите си дъщери. Вече съм и дядо. Благодаря им за всичко, обичам ги!“, каза той в интервю от 2013 г.

Освен със сърцата си игра, един от най-добрите защитници в европейския футбол, ще бъде запомнен и с поведението си извън терена.

Снимка: БГНЕС

„За мен Трифон остава приятел – да ти отвори вратата, да те нахрани, да те напои, да те защити, защото той е болярин. Той е горд болярин!“, каза Христо Стоичков.

„Замина си един голям българин, голям български футболист с голямо сърце, приятел. Той винаги е давал самочувствие, спокойствие, сила, увереност, характер. Беше невероятен футболист“, коментира неговият съотборник в националния отбор Бончо Генчев.

„Светът загуби един велик футболист. Един от най-добрите футболисти не само в България. Един невероятен човек, един мъжкар, човек с огромно сърце. За жалост това сърце не издържа“, коментира Гошо Гинчев.

„Сърцето ми се е свило от новината. България загуби много добър човек и много добър спортист“, каза Даниел Боримиров.

Снимка: БГНЕС

Емоционални думи публикува друг от съотборниците на Трифон Иванов – Красимир Балъков: „За него мога да кажа, че с пълна сила важи правилото „Човек с главна буква“! Никога няма да забравя неговата несломима воля за победа, която ни е помагала в много важни и решителни мачове! Характерът му и чувството му за хумор. Загубих приятел, а футболът ни – един голям мъж! Сбогом приятелю!“.

„Рапид“ (Виена) и „Бетис“ също изразиха скръбта си, чрез статии, в които припомнят славната му кариера.

Това направиха и десетки световни медии като Би Би Си, „Екип“ и „Шпигел“.

У нас съболезнования изказаха бившите тимове на защитника „Етър“ и ЦСКА, както и „Левски“, „Лудогорец“, БФС и много други.

Снимка: btvnovinite.bg

Поклонението ще се състои в сряда от 13,00 ч. в Двореца на културата и спорта във Велико Търново.

Екипът на bTV изказва своите съболезнования на близките на големият футболист и човек Трифон Иванов.

В памет на футболиста в неделя предаването „120 минути“ посвещава главната роля на него – човека с голямо сърце и много приятели.