на живо

Повелителят на върховете Боян Петров

Алпинистът разказва какво е да живееш под най-високите върхове на света

bTV

Мъж, борил се с най-тежката болест, чувал стотици пъти, че трябва да се откаже от мечтата си да се качи на покрива на света заради диабета, но все пак успял да постигне желаното – това е Боян Петров. Алпинистът беше в главната роля в предаването „120 минути”.

Само преди два дни той се завърна от Хималаите, където покори седмия осемхилядник в кариерата си. 

Боян Петров е роден на 07.02.1973 г. в София. Работи като зоолог в Националния природонаучен музей към БАН. Той е единственият българин, покорил 7 от осемхилядниците в света, сред които и най-опасния К2. Петров е доказателство, че за силата на човешкия дух и тяло няма невъзможни неща. Боян постига невероятни спортни резултати, въпреки диагнозата диабет, с която живее вече 13 години и битката с тежка болест, която печели. В петък той се върна от Хималаите, където покори Макалу – връх, висок 8485 м.

„Човек без цел не вярва в себе си, така си го обяснявам. Поставям си непрекъснато цели, държа се ангажиран, поддържам формата, защото я има целта. Ако нямаш цел се чувстваш безтегловен. Големите върхове не могат да се получат, ако нямаш малки връхчета. Всеки ден! За това всеки ден си поставям малки връхчета и си представям, че голямата пирамида на големите осемхилядници, които аз правя, са направени от малки връхчета, които аз изкачвам”, каза Петров.

Той разказа и за предизвикателствата на изкачването на високи върхове.

Снимка: bTV

„В рамките на последните 77 дена, изкачих два осемхилядника – Анапурна и Макалу. Анапурна беше зловещият и най-смъртоносен от всичките върхове, което ме потискаше психически, че всеки трети от изкачилите го, загива. Това е статистиката за Анапурна. На К2 всеки четвърти от изкачилите загива. Анапурна е най-лавинният, най-опасният, най-непредвидимият. Той беше по-тежката задача”, обясни той и добави:

„Като живееш под големите върхове, ти ги чувстваш като нещо, което те потиска, защото ти живееш в една малка палатчица в основата, а до теб е гигантска пирамида от 4500 м скала и лед. Това е едно психическо оцеляване”.

Алпинистът разказа и за интересен ритуал в Хималаите, с който умилостивява планината да го допусне.

От 13 години Боян Петров живее с диагнозата диабет. Преди това той е успял да се пребори с рака.

Болестта започва от главата и ако се поддадем, тя ще ни контролира. Започне ли болестта да те контролира, ще те убие. И аз за това, бидейки преди 15-16 години раково преминал, тогава установих, че задължително емоцията, която трябва да те завладее, е ти да си водещия в отношението с болестта”, разказа той.

Петров разкри, че въпреки страшната диагноза, никога не му се е случвало да се откаже и да чува, че нещо не е за него и е твърде опасно.

Да покори върховете, да се "нагушка" със семейството и да вижда как хората се вдъхновяват от постиженията му са трите най-любими неща на Петров.

Специална изненада за него беше включването на жена му Радослава и сина му Явор в предаването.

По традиция, Боян Петров отговори на въпроса какво е за него България.

Най-прекрасното място, в което може да си представи човек, че живее. Толкова хваля България на всичките чужденци и алпинисти, с които живеем в базовите лагери. Казвам, има си море, планини, гори, равнини, зелено навсякъде... Няма друга такава държава в света! Аз просто се радвам изключително, че живея точно тук, роден съм тук, това е мястото, на което винаги ще се завръщам с огромен кеф. Като гледах от самолета онзи ден и викам: „Гледай в какъв рай живеем!”, завърши той.