на живо

Втора европейска титла за Даниел Асенов

Българинът стъпи на върха за втори пореден път

Lap.bg

Даниел Асенов стана европейски шампион при мъжете за втори пореден път. Състезателят ни в категория до 52 кг победи с 3:2 съдийски гласа англичанина Дийн Фаръл на шампионата на Стария континент в Харков, Украйна.

По този начин той защити титлата си от европейското в Самоков през 2015 г. 

Асенов тотално превъзхождаше английския си съперник през първите два рунда на финалния двубой, но силите на ринга се изравниха в последната част, когато Фаръл успя да намери пробойна в гарда на Тайсъна от Кукорево. Българинът отговори с бърза серия и подпечата крайната си победа.

Асенов донесе и единствения медал за България от Харков, а заедно със Стефан Иванов (кат. до 56 кг) си спечелиха и квоти за световното първенство в Германия в края на август.

Това е трето поредно голямо отличие за 20-годишния ни боксьор, който от началото на тази година триумфира последователно на Купа "Странджа" и на европейското първенство за младежи до 22 г.

С успеха на шампионата в Украйна Тайсъна се превърна в първия българин след Димитър Щилянов, който триумфира на две поредни европейски първенства. Щилянов спечели последователно титлите в Перн през 2002 г. и Пула 2004 г.