Коледни вкусове от с. Гложене

Вижте ги във видеото

Коледни вкусове от с. Гложене

Реклама

Домашно приготвена шарена сол

Необходими продукти:
сол
червен пипер
захар
пуканки
черен пипер
чубрица
сминдух
индийско орехче
босилек
овчарска чубрица
риган
копър
джоджен
магданоз
девисил
опечени тиквени семки

Начин на приготвяне:

Всичко се смила, минава през сито.

Покрекло

Необходими продукти:
свинско месо (от врата) – 1 кг.
лук – 3/ 4 бр.
черен дроб – 200/ 300 гр.
домашна лютеница – 1 буркан
черен пипер

Начин на приготвяне:
Свинското месо от врат се нарязва на ситно и се запържва в собствената си мазнина. Прибавяме лука, който е ситно нарязан. Бъркаме непрекъснато до пълна готовност. След това добавяме черния дроб също нарязан на ситно и пак запържваме. Изсипваме бурканчето лютеница и леко запържваме. После добавяме и черен пипер.

Спрудник ( жълта питка)

Необходими продукти:
царевично брашно – 0,500 гр.
сол – една шепа
мая – едно пакетче
бяло брашно
кисело мляко

Начин на приготвяне:
Запарваме с вряла вода царевичното брашно и солта докато се получи гъста смес. Оставяме да се охлади. В отделен съд разтваряме едно пакетче мая в хладка вода и след това сипваме при кашата. Получената каша я месим с бяло брашно, за да се получи тесто. Слагаме го в намазана тава и го разплескваме. Оставяме го да втаса. После го намазваме с кисело мляко  и се пече, без да се дупчи.