на живо

Кралев: "Червено знаме" няма как да се възстанови. Ще го направим наново

"Последната мярка, която трябва да бъде разхлабена, е връщането на публика по стадионите", заяви министърът на младежта и спорта

Кралев: "Червено знаме" няма как да се възстанови. Ще го направим наново

Спортният комплекс "Червено знаме" в София, който от години тъне в разруха, няма да бъде възстановяван. На негово място ще бъдат изградени нови съоръжения за плувни спортове, а това трябва да се случи до края на евентуалния следващия мандат на правителството. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Тази сутрин".

Той разказа, че вече е изготвено предпроектно проучване, а преговорите с инвеститори продължават. 

Преди дни екип на bTV засне как съоръжението е разграбвано и няма постоянна охрана.

"За съжаление в страната има доста такива обекти. Нормално е, след като до 2009 г. един пирон не е забит в спортната инфраструктура, да не може в рамките на 10 години всичко да бъде възстановено. "Червено знаме" е част от активите на нашето министерство от 2010 г. Преди това е било на Министерство на отбраната, през 2017 г. се прехвърля на "Сердика Спортни имоти", което да се занимава със стратегията за развитието на обекта. Имаше денонощна охрана до лятото, която ръководството е решило да премахне с оглед на по-тежкото икономическо състояние на дружеството по време на пандемията. За първи път има данни за някакви такива нарушения преди около 1 седмица. Тогава са сезирани органите на МВР. Възстановена е охраната. От днес ще има и стационарна в кабинки. Много е трудно, защото до 2009 г. нямаше възстановен нито един спортен обект. През първото правителство на господин Борисов се направи "Арена Армеец". От там нататък започнахме мащабна инвестиционна кампания. Само в София министерството е инвестирало над 35 млн. лева в последните 6 години. "Асикс Арена" не беше използвана повече от 7 години. Инвестирахме 8,5 млн. лева. "Зимният дворец" беше разрушен. Правителството на Орешарски искаше да го прави за 50 млн. лева. Ние го реконструирахме за 6,2 млн. лева. Възстановихме Спортен комплект "Академика", правили сме реконструкция на стадион "Васил Левски", Спортен комплекс "Диана", направихме Спортна зала "София". През 2015 г. Столична община ни предостави басейна "Спартак", който беше с огромни дългове. Възстановихме го, инвестирахме 400 хил. лева в него и в момента басейнът функционира, управляван от Петър Стойчев", каза Кралев и добави:

Снимка: btvnovinite.bg

"Започнахме от там, където имаше най-голяма нужда. Ще дойде ред и на "Червено знаме". От няколко години работим сериозно по намирането на инвеститор. Имаме предпроектно проучване, което ще искаме от потенциалния инвеститор да изпълни. Комплексът е морално остарял. Няма как да се възстанови това съоръжение. Ще направим много нови съоръжения. Предвиден е един закрит басейн с олимпийски размери, към него два помощни басейна, отвън още един 50-метров басейн и един за скокове във вода. Става дума за общо 5 съоръжения. Предвижда се строеж на спортна зала с капацитет от 3 до 5 хиляди души. Разглежда се възможността за изграждане на зимна пързалка, защото може да се спести от електроенергия. Този проект ще е приоритетен в следващия ни мандат. Бяхме започнали разговори с потенциални инвеститори, които бяха прекратени заради пандемията."

Той заяви, че провеждането на извънреден Конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз зависи изцяло от централата. Наскоро се появи информация, че такова събитие може да се проведе в края на 2021 г., а до тогава да управлява временното ръководство, застанало начело след оставката на Борислав Михайлов през 2019 г.

Снимка: Ладислав Цветков

"Хората очакват моментална промяна. Искат скоро нови решения, нови лица, защото това е свързано с надежда за по-добри дни за българския футбол. Ясно е, че ако сега се проведе конгрес, трябва декември или януари да се проведе редовният конгрес. Такъв е уставът. От тук нататък решението е на футболната централа. И двете решения за законни. Има разделение в обществото. Изпълкомът също е разделен, защото е свързано с разходи. Смятам, че всеки един член трябва да има право да участва в избора на ръководство", каза Кралев.

Той приветства решението за селекционер на мъжкия национален отбор да бъде назначен Ясен Петров.

Снимка: Lap.bg

"Трябваше да се направи тази промяна, тъй като бяхме свидетели на може би най-слабото представяне през много дълъг период от време. Последната година беше тежка за всички любители на футбола. Ясен Петров е една интересна личност - интелигентен човек, добър мотиватор. На този отбор с ниско самочувствие му трябваше такъв човек да го изправи. Това не са възможностите на националния отбор по футбол. Има много силни и млади футболисти, които, ако се развиват правилно, ще бъдат гръбнакът на следващото поколение. Ясен Петров е добър избор. Работил съм с него в "Черно море". Стигнахме до финал за Купата на България. Добър човек, добър професионалист. Очаквам националният отбор да играе доста по-атрактивен футбол отколкото през последната година"

Кралев изрази надежда, че олимпийските игри в Япония, които бяха отложени за 2021 г. заради пандемията от коронавирус, ще се проведат. И заяви, че очаква добро представяне от българските спортисти.

"Убеден съм, че ще се справим добре, защото проведохме доста силна подготовка тази година. Въпреки пандемията, въпреки ограниченията, направихме всичко възможно спортистите да се подготвят при максимално добри условия. Надяваме се да има олимпийски игри. Много са сложни отношенията между Международния олимпийски комитет (МОК) и японското правителство. МОК настоява на всяка цена да се проведат Игрите, тъй като ще загуби 70 млрд. долара от отлагане. Ако не се проведат олимпийските игри, спортът ще се промени коренно. Ще осъмнем в друга реалност. Голяма част от международните федерации зависят от приходите от олимпийските игри. Заплашени са от много тежка финансова криза. От друга страна японското правителство трябва да даде гаранция, че Игрите няма да са опасни за тяхното население или спортистите. Аз очаквам някакъв компромисен вариант - може би без публика да се проведат, може би с японска публика."

Снимка: Lap.bg

Що се отнася до разхлабването на противоепидемичните мерки, министърът е категоричен, че връщането на публиката на трибуните ще е една от последните вдигнати забрани. Феновете не могат да гледат на живо спортни събития от края на октомври 2020 г.

"Ще дойде ред и за публиката. В момента не сме в активен състезателен период. Футболното първенство започва в средата на февруари. Другите спортове също ще се активизират в средата на февруари, така че има време до тогава. Това е последната мярка в спорта, която трябва да бъде разхлабена. В зависимост от ситуацията тогава, ще го решим и това. Решенията се взимат, в зависимост от ситуацията. Когато в цяла Европа се играеше при затворени врата, в България имаше публика. Мисля, че ще намерим баланса, свързан със здравето на хората и интереса на феновете"

Кралев коментира и разминаването в наградите за Спортист на 2020 г. Докато спортните журналисти посочиха Цветана Пиронкова, от министерството и Българския спортен тотализатор избраха Миглена Селишка и Ивайло Иванов.

"В момента в България най-добрите спортисти се награждават в 3 различни церемонии - Спортист на годината, с организатор "НОВЕ Холдинг", Спортните Икари на Фондация "Български спорт" и най-новата "Нощта на шампионите", където Министерството на спорта и Спортният тотализатор награждават най-добрите според тях спортисти. Смятахме, че трябва да обърнем внимание на младите спортисти, които не се награждават в Спортист на годината. Там има комисия от членове на Спортното министерство, Спортния тотализатор, Българския олимпийски комитет. Когато даден атлет е безспорен фаворит, представянето му доминира, тогава има съвпадение между избраните. Когато е много оспорвано, нормално е да има разминаване. Тези спортисти, които бяха удостоени с награди, са абсолютно достойни хора - европейската шампионка по борба Миглена Селишка и сребърният медалист от европейското първенство по джудо Ивайло Иванов."