на живо

Сеп Блатер остава президент на ФИФА

Въпреки скандалите, които разтърсиха Международната футболна федерация през последните дни

Сеп Блатер остава президент на ФИФА, след като принц Хюсейн се отказа да участва на балотажа. С избора днес Блатер успя да се пребори за 5-ти пореден път за ръководния пост.

79-годишният Блатер благодари на членовете на Конгреса и на своя съперник за доверието, след като беше преизбран за президент. "Принц Али беше мой съперник и показа добър резултат. Благодаря на всички за това, че ми се доверихте. Харесвам работата си. Аз не съм перфектен, но никой не е перфектен", бяха първите думи на Блатер.

Швейцарецът добави, че ще предаде ФИФА в добро състоянието на следващия президент. "В края на своя мандат аз ще предам ФИФА на своя приемник е много добро състояние, ще бъде една силна организация. Аз съм вярващ човек и Бог ще ни помогне да направим ФИФА силна", каза още той.

Президент на Международната футболна федерация не беше избран след първия тур на гласуването по време на Конгреса на централата в Цюрих. Нито един от двамата кандидати - Йозеф Блатер и принц Али бин Ал Хюсейн от Йордания, не успя да събере необходимите му 140 гласа от общо 209 гласа.

79-годишният Блатер получи 133 гласа, а Ал Хюсейн - 73 гласа. Имаше и три невалидни бюлетини.

"Международната федерация по футбол не се нуждае от революция, а организацията трябва да върви по пътя на еволюцията", каза в своята реч преди процедурата по избор на президент на ФИФА досегашният шеф на централата.

"Конгресът се провежда в условия на буря, която ни е обхванала през последните няколко дни. Бих искал да продължа да работя за благото на ФИФА. Ние не се нуждаем от революция, а от еволюция. Аз трябва да поема отговорност за тази буря. Съгласен съм, не се отказвам от това", каза Блатер.

"ФИФА трябва да премине през тази буря. Обещавам силна ФИФА, защото обичам футбола и ФИФА. Но ми трябва подкрепа. Човек не може да се справи сам с тези проблеми", добави Блатер.

  • Преизбраният Блатер се закани: Няма да забравя нищо!
  • Конгресът на ФИФА продължава, гледайте го на живо тук (ВИДЕО)
  • Бомбена заплаха на конгреса на ФИФА (СНИМКИ)
  • Бомбена заплаха прекъсна за кратко конгреса за избор на президент на ФИФА
  • Арестуваният по скандала във ФИФА Джак Уорнър напусна затвора с линейка
  • Натискът към президента на ФИФА Сеп Блатер да подаде оставка се засилва (ОБЗОР)
  • Ромарио: Арестуваните функционери на ФИФА са плъхове
  • Владимир Путин обяви пълна подкрепа за шефа на ФИФА Сеп Блатер
  • УЕФА призова за бойкот на конгреса на ФИФА
  • Арести във ФИФА след грандиозен скандал в световния футбол (ОБЗОР)