Разпространяват ли се опасни комари като биологични оръжия от секретни лаборатории у нас – отговорите още днес в ефира на bTV

Какво стои зад тези твърдения – гледайте в първото издание на новата поредица на „120 минути“ - „Провери фактите“

Реклама

Нова рубрика в предаването "120 минути" се включва в борбата срещу все по-разрастващата се дезинформация в онлайн пространството, медиите и обществото. Автор на поредицата „Провери фактите“ е разследващият журналист на bTV Росен Цветков.

В първия епизод, който ще бъде излъчен още днес, Росен Цветков тръгва по следите на внушения, че у нас се разпространяват опасни комари, произведени в секретни лаборатории у нас. Разработват ли се биологични оръжия в България и по света и какво стои зад тези твърдения - пред камерата на bTV говорят доказани експерти в сферата на науката и сигурността.

В поредицата „Провери фактите“ екипът на „120 минути“ ще използва интервюта с експерти, сигнали на зрители, документи, статистически данни, видео архив на bTV, регистри и различни технологични инструменти, за да изследва въпросните твърдения и да потвърждава или отрича тяхната достоверност. Ще бъдат проверявани също снимки и клипове, споделяни в онлайн пространството, за които има съмнения, че са фалшиви. „Провери фактите“ ще се фокусира върху теми като сигурността и войната в Украйна, пропагандата и внушенията, които засягат пряко България; здравеопазването и подвеждаща информация, която засяга здравето ни; политиката и твърденията на български политически фигури – особено в периоди на кризи и избори; изказвания, свързани с парите, инфлацията, бъдещето на България в Еврозоната; истории от света и оборване на фалшиви новини и твърдения на чуждестранни личности, които засягат пряко страната ни. В рубриката ще видим материали и от другите разследващи журналисти в „120 минути“ - Стоян Георгиев и Марин Николов.

Екипът на предаването се обръща с призив към зрителите ако попадат на съмнителни твърдения, видеоклипове, снимки и публикации от социалните мрежи, да ги изпращат на е-mail адрес [email protected].