Кекс с тахан от шамфъстък и руби шоколад

Реклама

Необходими продукти:
Ръжено брашно
Пълнозърнесто брашно
бяло брашно
бакпулвер
яйца – 3 бр.
сироп от роза
шамфъстък
кисело мляко – 1ч.ч
зехтин – 70мл.
локум – 1/ 2 парчета

За крема:
тахан от шамфъстък
мляко от шамфъстък
мед

За украса:
руби шоколад – розов (не ферментирали какаови зърна)
розови листенца

Начин на приготвяне:
Смесваме трите вида брашно (около 240гр.), пресяваме ги заедно в купа и към тях пресяваме и бакпулвера. В отделен съд разбиваме трите яйца и добавяме сироп от рози. Шамфъстъка го нарязваме на ситни парчета и го добавяме към съда със смесените брашна. После към тях добавяме и 1 ч.ч. кисело мляко и около 70мл. зехтин. Разбъркваме всичко това и постепенно добавяме и сместа от разбитите яйца и сиропа от рози. Нарязваме парчето локум на малки парченца и ги добавяме към сместа. Фурната е предварително загрята на 160 градуса. Изсипваме готова смес във форма за кекс и поставяме във фурната да се пече за около 30 мин. Кремът се приготвя като в купа сложим тахан от шамфъстък , добавим мляко от шамфъстък и мед. Млякото от шамфъстък се приготвя като пасираме ядките с вода и след това отцедим пулпата. Допълнителен крем за украса се приготвя от руби шоколад ( розов). Стопяваме го на водна баня.  След като се изпече кекса го изкарваме от формата му и го изчакваме да се охлади. След това добавяме крема от таханов шамфъстък. След това украсяваме както преценим с разтопения руби шоколад. Отгоре поръсваме с шамфъстък и розови листенца.