Витамин K2 е жизненоважен за здравето, но често е пренебрегван в сравнение с други, по-популярни витамини. 

Той играе ключова роля в регулирането на калция в организма, като помага за неговото абсорбиране в костите и предотвратяване на натрупването му в артериите. 

Витамин К2 може лесно да се набави чрез храната, ако се консумира месо, сирене и яйца, съдържа се и в зелените листни зеленчуци. Разбира се можем да го консумираме и като хранителна добавка, за да набавим на организма нужните му дневни дози. 

Прочетете до края, за да научите повече за ползите от Витамин К2 за здравето.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВИТАМИН К?

Витамин К е мастноразтворим витамин, който се среща в две форми: K1 и К2. Основният вид се нарича филохинон и се съдържа в зелените листни зеленчуци, като зелена ряпа, зеле и спанак. Другият вид, менахинони, се съдържа в някои животински и ферментирали храни. Менахиноните могат да се произвеждат и от бактерии в човешкото тяло. 

Снимка: Canva

Витамин К помага за производството на различни протеини, които са необходими за съсирването на кръвта и изграждането на костите. Намира се в цялото тяло, включително в черния дроб, мозъка, сърцето и панкреаса. Той се разгражда много бързо от организма и рядко достига токсични нива дори при висок прием.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ВИТАМИН К2

Витамин K2 е от съществено значение за здравето на костите и сърдечно-съдовата система. Той помага за активирането на протеини, които участват в минерализацията на костите, което е критично за поддържането на здрави и силни кости. Освен това, K2 играе роля в предотвратяването на артериалните калцификати, което може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Витамин К2 има множество приложения. Някои от тях са:

 

 

Подобрява здравето на костите:

Витамин К2 активира производството на два вида протеини - матричен протеин GLA и остеокалцин - които спомагат за укрепването на костите ни, като улесняват усвояването на калция.

Снимка: Canva

Помага при сърдечни заболявания

Когато става въпрос за сърдечни заболявания, трябва да се избягва натрупването на калций. Витамин К2 е много полезен за елиминиране на калциевите отлагания в организма. 

Помага за здравето на зъбите

Независимо дали става въпрос за по-здрави зъби или за предотвратяване на загубата им, витамин К2 има голям принос. Редовният му прием предотвратява пародонтоза и загуба на зъби. Витамин К2 помага и за костния метаболизъм, тъй като съдържа остеокалцин.

Помага за предотвратяване на рак

Въпреки че има няколко проучвания, които показват, че витамин К2 помага за превенцията на рака, особено на рака на черния дроб, все още са необходими повече изследвания. В едно проучване, публикувано във Frontiers in Oncology, се посочва, че витамин К2 спира растежа на клетките на рака на черния дроб. Въпреки това все още е необходимо да се проучи влиянието му върху честотата на повторната поява на заболяването.

КАК ДА СИ НАБАВЯМЕ ВИТАМИН К2

Снимка: Canva

Витамин K2 се среща предимно в животински продукти и ферментирали храни.

Ето няколко богати на K2 източници:

  • Листни зеленчуци, като спанак, аспержи и броколи. 
  • Твърди сирена, като гауда, синьо сирене и бри съдържат високи нива на K2.
  • Жълтъците от кокоши яйца са добър източник на витамин K2.
  • Месо, особено животинския черен дроб.
  • Ферментирали млечни продукти, като кефир и кисело мляко, особено тези от краве мляко са добър източник на K2.

Витамин К2 се усвоява по-добре от организма, когато се комбинира с витамин D. Ако мислим, че имаме недостиг на витамин К2 в организма си може да го консумираме под формата на добавка, но преди това е добре да се консултираме с личния си лекар.