Нов сезон документални филми в „bTV Документите”

Реклама

За предаването:

През февруари 2014 година bTV започва излъчването на нова поредица документални филми в  „bTV Документите”. В периода 2006-2010 година предаването се наложи като единствената рубрика за телевизионна документалистика  в национален ефир.

Във всички филми неизменно присъства българският ъгъл. Те засягат интересни, важни  и често болезнени теми, свързани с българската история, ключови обществени процеси и съвременната реалност. Автори на филмите досега са репортери от „bTV Новините”, които са утвърдени в своите професионални ресори. Между най-успешните проекти са поредиците „Българите”, „Бетонни  градини”, „Великата ерес”,  „Пътуване в Афганистан”, „България: следите на терора” и др.

 

Нови проекти:

Новите проекти в предаването също разглеждат ключови факти и процеси. Премиерата на поредицата „Македония - последният проект на Коминтерна” е  посветена на едно от най-тежките национални предателства в най-новата ни история – активното участие на българското правителство в изкуственото създаване на македонската държава, нация и език. Автор на филмите е Иван Георгиев.

Поредицата „Следите на парите” е посветена на банковите обири в България през 20-и век. Тя разглежда корените, причините и последствията от срива на банковата система през 90-те години. Автор на филмите е Канна Рачева.

За месец март е предвидено излъчването на филм за космическата песен на България. Той е посветен на епизод в културната ни история, който носи гордост за всеки българин – включването на песента „Излел е Делю Хайдутин” в златните плочи на борда на космическите сонди „Вояджър”. Във филма Гена Трайкова разказва как песента на Валя Балканска прехвърля Желязната завеса и попада в проекта на НАСА в пика на Студената война и космическата надпревара между Изтока и Запада.

Външни автори:

За първи път тази година в предаването ще бъдат включени и документални филми на външни автори. Между тях има, както български, така и чуждестранни заглавия. Още през зимата предстои излъчването на носителя на „Оскар” за документално кино от 2011 г. „Inside Job”, който анализира корените на световната финансова криза.

В „bTV Документите” ще бъде излъчен  култовият филм “Food, Inc.” показващ кошмарите при производството на някои от най-масовите храни (с номинация за „Оскар” от 2010 г.). Между подбраните  заглавия тази зима е  и „Freedom's Fury”, филм с изпълнителен продуцент Куентин Тарантино за най-кървавия мач в историята на Олимпийските игри – полуфиналът по водна топка  между Унгария и СССР в Сидни през 1956 г., годината на смазаното от съветските войски Унгарско въстание.

 

Биографични данни:

Продуценти на рубриката са Венелин Петков и Гена Трайкова. И двамата работят като репортери, водещи и продуценти от самото създаване на bTV през 2000 г.

Венелин Петков е продуцент на „bTV Документите” от създаването на предаването през 2006 г. Преди bTV работи като водещ на Сутрешния блок на Канал 1 на БНТ и репортер в "По света и у нас". Между 1997 и 1999 година работи като продуцент в CNN International в Атланта, САЩ.

Той е Магистър по английска филология от Софийския университет „Свети Климент Охридски” (1996 г.) и Магистър по радио и телевизионна журналистика от Университета на щата Мисури-Колумбия (1998 г).

Венелин Петков е автор на над 15 документални филма, излъчени в предаванията „bTV Репортерите” и  „bTV Документите”. Между тях са поредиците „Пътуване в Афганистан” („bTV Документите”, 2007), "Япония 60 години след войната" („bTV Репортерите”, 2006 г.), "Един войник – една армия" (bTV Репортерите, 2002 г.) и филмите "София-Виена" (bTV Репортерите, 2005 г.) и "Българската броня" (bTV Репортерите, 2003 г.).

Носител е на български и международни награди, между които: Годишната награда на Съюза на българските журналисти за "Пътуване в Афганистан" (2007 г.), Награда за най-добър спортен филм за "Озеки Котоошу" (МЕФЕСТ-Сърбия, 2007 г.), Награда "Робер Шуман" от Европейската комисия за "София-Виена" (2006 г.). През април 2008 г. филмът на Венелин Петков "Пътуване в Афганистан: Опиум и рози" спечели една от най-престижните награди за телевизионни и радио предавания в САЩ - Peabody.

 

Гена Трайкова също работи като репортер и водещ в bTV от самото създаване на телевизията. През годините е продуцент на централните новинарски емисии на bTV до декември 2010 година и на предаването „bTV Репортерите” от 2004 до 2013 година.

Завършила е магистратура по журналистика във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Специализирала е последователно в СNN International и в BBC-Birmingham. Автор е на редица документални филми, излъчени в предаванията „bTV Репортерите” и „bTV Документите”, сред които поредицата „Великата ерес” (”bTV Документите”, 2009 г.), „Найлонов апокалипсис” (”bTV Репортерите”,  2007 г.), „Аутос” („bTV Репортерите”, 2004 г.) „Шепот от гроба” (”bTV Репортерите”, 2003 г.).

Носител е на различни награди, сред които: Златен чадър за най-добър документален филм за 2009 г. на Международния фестивал в Албена за „По стъпките на Бугрите”, част от поредицата „Великата ерес”. Първа награда на Фестивала „Българската Европа” за поредицата „Великата ерес”; Специалната награда на Европейската комисия „Робер Шуман” за филма „Найлонов апокалипсис или”, както и наградата на европейския екофестивал „Зелена вълна-21”. Носител е на Приза за ТВ публицистика в конкурса Жена на годината на сп. „Грация”.

За контакти:[email protected]

Тагове: @