Тази събота в bTV Репортерите: Какво се крие в подземията на нашия манастир на Атон

Фоторепортерът Ладислав Цветков представя филма „Мисия „Св. Георги Зограф“

Реклама

За манастира, посветен на „Свети великомъченик Георги“, разказва фоторепортерът на bTV Ладислав Цветков в bTV Репортерите на 30 юни.

„Пътуването до Атон и българския манастир е особено преживяване. Дори визата, която получаваш, подсказва, че ти предстои да посетиш един друг свят“, коментира авторът.

Част от архивите на манастира са изгубени и днес липсват плановете на подземията на Зограф, свързани с канали, които доставят вода или служат за отводняването на отпадните води, става ясно от филма „Мисия „Св. Георги Зограф“. С трудната задача по проучване и картиране през 2011 година се заемат български пещерняци.

За седем години в трудния за работа район на Зограф, са проучени 47 естествени и изкуствени обекта с различно предназначение. Те успяват да картират 18 водно-събирателни галерии, 7 подземни галерии, подземни канали, чешми и резервояри. Общо на Атон изследват над 200 обекта.

***

bTV Репортерите е специална рубрика за задълбочени разследвания и репортажи на журналистите на bTV, която от септември 2008 г. е част от централната емисия на bTV Новините в събота и неделя. Филмите на bTV Репортерите всяка година печелят множество журналистически награди не само от български фестивали, но и от най-престижните международни конкурси. Продуцент на рубриката е главният редактор на bTV Новините Гена Трайкова.