НепознатиТЕ: Театърът на промяната (1 част)

В сърцето на Берлин се намира един театър с повече от 100-годишна история – дом на спиращи дъха спектакли и сцена за артисти от цял свят – Фридрихщат палас

НепознатиТЕ: Театърът на промяната (1 част)

Реклама

В сърцето на Берлин се намира един театър с повече от 100-годишна история – дом на спиращи дъха спектакли и сцена за артисти от цял свят – Фридрихщат палас. На неговата сцена изгрява звездата на Марлене Дитрих

През 1922 г. 19-годишната Марлене Дитрих се явява на прослушване и получава първата си роля в Гранд театъра – в шекспировата пиеса „Укротяване на опърничавата”. За 8 месеца тя участва в 92 представления, най-вече в масовката. Звездата ѝ започва да блести все по-ярко, след като Макс Райнхард поверява мениджмънта на Фридрихщат палас на легендарния Ерик Шарел – режисьора, благодарение на когото бродуейското великолепие озарява и берлинската сцена.

Известният театрален режисьор и мениджър Макс Райнхард купува сградата през 1918 г. Намерението му е да я трансформира в Гранд театър с над 3000 места, който да е достъпен за масовата публика – пространство, където обществото, разединено след войната и подтиснато от несигурното бъдеще, да споделя преживяването на театралното изкуство. Ерик Шарел създава емблематичните ревю-спектакли от златната епоха на 20-те години, в които се комбинират песни, танци, музика и скечове. През 1946 г. Гранд театърът е преименуван на Фридрихщат палас.

През 1980 г. Фридрихщат палас е затворен – вследствие на пропадане на терена, носещата конструкция е непоправимо увредена. От 1984 г. до днес легендарният берлински театър се помещава в нова сграда. На неговата сцена гостуват изпълнители от световна класа, сред които Лайза Минели и Шърли Беси.

В последните близо две десетилетия Фридрихщат палас се ръководи от мотото „повече танци и действие и по-малко говорене”, което отваря театъра към международната публика. Неслучайно той е най-посещаваният театър в Берлин, с повече от 700 000 зрители годишно. В Фридрихщат палас работят и български артисти, а ръководител на балета е Александра Георгиева.