.

Дивата муха

Сряда 05:00 по Ring.bg

"Дивата муха" на разходка из Средна гора (1 част)

Днес продължаваме към Копривщица

Както знаете, ние от "Мухата" от известно време се подвизаваме в района на Средна гора и по-специално в Панагюрище. В предишния епизод разгледахме забележителностите на града и по-специално къщата на Райна Княгиня, Панагюрското златно съкровище и историческия музей. Успяхме да поговорим с един млад човек, който се е върнал от чужбина, за да развива бизнес тук, както и да надникнем в къщата, където било обявено Априлското въстание.

Днес решихме да се поразходим към Копривщица, която е на около половин час път от тук, а преди това ще минем през град Стрелча.

Коментирай
публикувай
  • Deardevilll

    Само да внеса ако разрешите малко яснота по отношение на обявяването на априлското въстание. Поради предателство въстанието избухва в Копривщица и точно именно там е взето решението за неговото предсрочно обявяване. В къщата на Рашко Хаджи Стойчев се полагат револвера, камата, библията и кръста върху, който се заклеват имените Копривщенци и взимат решението за обявяването на Априлското въстание предсрочно. След неговото обявяване и атакуване на конака се пише така нареченото "Кърваво писмо" от Тодор Каблешков, който известява Георги Бенковски и Панайот Волов намиращи се по това време в Панагюрище. : )