Мраморен кекс

Реклама

Необходими продукти:

яйца  3 бр
захар 1 в.ч.
к. мляко 6 с.л.
бакпулвер 1 ч.л.
олио 40 мл
брашно 2 в.л. непълни
ванилия
лешници 7/ 8бр нарязани на едро
течен шоколад (черен) 50г
какао 1 с.л.
сода за хляб 1 щипка

Начин на приготвяне:

В купа се разбиват яйцата със захарта. Сипва се киселото мляко, разпито с щипка сода за хляб и се добавя олиото. Разбърква се добре с вилица. Прибавя се ванилията, нарязани на едро лешници и накрая на два пъти сипваме брашното с бакпулвер. Отново се разбърква добре и от сместа се отделя 1/ 2, в която се разбърква какаото и течният шоколад  за гладка смес. В правоъгълна форма за кекс сипваме половината от бялата смес, върху нея с лъжица се поставят 4/ 5кръга от шоколадовата. С нож се минава отгоре да се получи мраморна шарка. Следва отново бялата смес, а върху нея шоколадова и се оформя същата шарка. Печем в загрята фурна на 160градуса с вентилатор 30/ 40 мин, докато клечката забодена в тесто не излезе суха. След това го изваждате и когато се охлади го нарязвате.