Проста пита

Реклама

Необходими продукти:

брашно 500 гр
оцет 1 с.л.
олио 1 малко купичка
сода бикарбонат 1 ч.л.
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява два пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче в средата. В него се добавя захарта, олиото, солта и сода бикарбонат и оцет  върху нея, за  да кипне. Разбърква се с лъжица като постепенно се прибавя по малко брашно, ако е необходимо. Омесва се с ръце меко и еластично тесто. Прехвърлете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като леко разстелете с пръсти. След това с опакото на дървена лъжица направете дупки по питката. Намажете питката с една супена лъжица олио и я оставете за около 20 мин. да си почине. Преди да я сложите за печене украсете по желание питата с пощипване или с две вилици. Содената питка се слага в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един / два пъти по време на печенето, за да се изпече равномерно. След изпичането се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи питката нивата.