В bTV Репортерите: Пътят след София

През 1979 г. Карлос Чакала влиза в София с фалшив паспорт, стотици хиляди долари и неясни намерения.

Реклама

Тази неделя, 8 юни в bTV Репортерите зрителите ще видят едно напълно непознато лице на София, която е била кръстопът за някои от най-опасните хора на нашето време.

От филма на Светослав Иванов ще стане ясно как една проста игра на Блек Джак е изправила на нокти българските служби през вече далечната 1979 година. Тогава Карлос Чакала влиза в София с фалшив паспорт, стотици хиляди долари и неясни намерения. Зрителите ще научат и как години преди светът да чуе за "Ал Кайда" един от нейните най-страшни лидери е стъпил на българска земя.

Тази неделя bTV Репортерите разкриват също, че 11 години преди 11 септември 2001 г. София се е разминала на косъм с кървав терористичен акт, за който никога досега не е било споменавано. Много от фактите, които ще бъдат разкрити в предаването, доскоро са били обект на строго пазена държавна тайна. Други все още са с гриф "Секретно" и се съхраняват в архива на българските служби.

Всичко започва през 1979 г., когато в България пристига най-търсеният терорист преди появата на Бен Ладен – Карлос Чакала. По времето, в което пристига в София, Чакала е издирван в над 50 държави за десетки покушения из цяла Европа. Той се подвизава в хотел "Витоша" и установява приятелство с директора на казиното Димитър Георгиев. bTV Репортерите ще покажат как реагират българските служби на тези посещения на Чакала и търсят отговор на въпроса какви са били намеренията на престъпника в страната ни.

С идването на демокрацията политическият екстремизъм отстъпва място на религиозния фанатизъм. Документи и лични проучвания на ръководителя на комисията на американския Конгрес за борба срещу тероризма Йозеф Бодански доказват, че Зауахири – заместникът на Осама Бин Ладен, влиза на територията на страната ни с южнойеменски паспорт под фалшиво име. С каква цел терористът идва у нас, зрителите ще научат от bTV Репортерите.

През декември 1990 г. службите на демократична България се сблъскват с най-лошото – реална заплаха от голям терористичен атентат в центъра на София. Сигналът е подаден от контраразузнаването. Своите спомени от събитията споделя бившият топ-разузнавач Тодор Бояджиев, назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Оказва се, че тогава в България се готви да действа необикновена терористична група.

През октомври 1990 година в София влизат хора от различни националности. Зрителите ще видят снимки на тези, за които със сигурност се знае, че са пребивавали у нас. Какъв терористичен акт са замисляли - ще стане ясно само в bTV Репортерите.

ПОСЛЕДНИ

Реклама