Правят компютърна възстановка на битката на Тервел край Цариград

И още в "Операция Слава": Историята на полк. Каварналиев, който по време на Междусъюзническата война спира гръцкото настъпление край Дойран

Реклама

Тази събота, 21 февруари в "Операция Слава" зрителите ще научат повече за великата битка на Кан Тервел край Цариград, който спасява Европа от 200-хилядна арабска армия.

В студиото ще бъде показана уникална икона на Тервел, който е канонизиран като светец под името Свети Тривелий. Гост ще бъде  директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. За пръв път в България ще бъде представена компютърна възстановка на битката край Цариград.

В рубриката "Забравен герой" ще бъде представена историята на полковник Каварналиев, който по време на Междусъюзническата война спира гръцкото настъпление край Дойран. Интересен факт е, че в това сражение гръцката армия наброява 42 хил. души, а нашата армия - 3 хил. души.

В края на предаването ще прозвучи химнът на Странджа планина - хубавата българска песен "Ясен месец",  посветена на загиналите тракийски комити Пано Ангелов и Никола Равашола.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето