Колко яйца е здравословно да ядем на ден

1, 2, 3? Повече? А вие колко изяждате?

Реклама

Спор по темата, че яйцата са хранителни и полезни, няма. Освен очевидните причини, представете си, че едно яйце съдържа всички хранителни вещества, за да се роди цяло пиленце. А сега лошите – често яйцата са сочени и за вредни, защото жълтъците съдържат големи количества холестерол. Едно средно голямо яйце съдържа 186 мг холестерол, което е 62% от препоръчваната дневна дажба. Което и автоматично означава, че на ден не трябва да изяждате повече от две яйца. Хората смятат, че, когато приемат повече холестерол, това може да увеличи нивата му в кръвта и да доведе до сърдечни заболявания.

Всъщност, това не е точно така...
Истината е, че организмът сам произвежда холестерол - липид, който е градивен елемент на клетъчните мембрани на всички тъкани. Той се използва и при производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. Практически тялото ни не би могло да функционира без него. 

Затова, когато не набавяме холестерол на организма с храни, черният ни дроб сам го произвежда. Когато консумираме повече от него, черният дриб произвежда по-малко. Това е естественият начин тялото да регулира съдържанието на липида в организма.

Какво се случва в тялото ни, когато ядем яйца
Много дълго време хората са били съветвани да ограничават консумацията на яйца между 2 и 6 седмично заради високото съдържание на холестерол в жълтъците (или поне на жълтъците, защото белтъците са съставени предимно от протеини). Зад тази препоръка обаче няма достатъчно научни изследвания, които да я подкрепят.

Последно изследване по темата, разделило хората на две групи – едната си хапвала по няколко яйца на ден, а другата – приемала друга храна, която се явявала заместител на яйцата. И така няколко месеца. Накрая изводите били:

    - При почти всички хора и от двете групи нивата на „добрия” холестерол се повишили;
   - Нивата на „лошия” холестерол почти не се променили. В редки случаи се покачили почти минимално;
   - В жълтъка на яйца се съдържат омега-3 мастни киселини, които всъщност намалили количествата на триглицеридите, които са опасни мазнини в кръвта;

В крайна сметка излиза, че консумацията на яйца трябва да е съвсем индивидуална според това как реагира организмът ни. При 70% от хората нивата на „лошия” холестерол не се променили, а при останалите 30 на сто те се повишили минимално. Науката е напълно ясна с изводите, че три яйца на ден са напълно безопасно количество за здрави хора, които искат да останат здрави.

Нека не забравяме и другите ползи от консумацията на яйца
   - Имат високо съдържание на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, които намаляват риска от заболявания на очите като макулна дегенерация и катаракта
   - Също така съдържат големи количества качествени животински протеини, които също имат своите плюсове заорганизма – спомагат за изграждане на мускулна маса и помагат за укрепване на костите
   - Проучвания са доказали, че яйцата засищат добре и помагат в борбата с килограмите.