Google Glass е готов за първите си собственици

Устройството за добавена реалност ще достигне до хората, направили предварителна поръчка

Реклама

Google обявиха техническите характеристики на своето футуристично устройство Google Glass. Функцията на Google Glass e да добави ново измерение на случващото се около вас. На външен вид Glass прилича повече на диадема, отколкото на очила. Приложимостта му към момента е ограничена, но крие огромен потенциал. Така например можем да си представим възможен сценарий, при който можете да видите директно цената на произволен продукт, както и да направите поръчка онлайн на мига. Друг сценарий би бил в областта на автосервиза – докато поправяте определен автомобил, през очилата ще виждате 3D изображение на двигателя или окачването, както и инструкция за ремонт. Това е особено полезно с оглед на повищаващата се сложност и комплексност на прилаганите инженерни решения. Благодарение на гласовото управление, можете да възлагате задачи на очилата си – например да запишат видео или да направят снимки. Или каквото и да било друго, свързано с личното ви забавление.

Характеристики

Вместо със стъкла Google Glass е с малък дисплей с резолюция от 640х360 пиксела, като според производителя качеството на картината е сравнимо с тази на 25-инчов екран при гледане от три метра разстояние. Наред с това в Glass има вградена 5-мегапикселова камера, която може да заснема и 720p-видео със звук благодарение на специален вграден микрофон. В рамката на очилата има вградена 16-гигабайтова памет, от които 12 гигабайта могат да бъдат използвани за файлове. Файлове ще се копират не през кабел, а само чрез синхроизиране с Google Drive, облачната услуга за данни. За връзка с интернет можете да свържете Glass както със съществуващи Wi-fi мрежи, така и с вашия смартфон посредством Bluetooth. Устройството ще издържа един ден без презареждане при нормална употреба. При нужда Google Glass се презарежда през microUSB-кабел.

За избрани, засега

На този етап Google Glass ще имат ограничен кръг хора, известни като „explorers“. Това са хора, които са получили възможността да се запишат и поръчат предварително своята бройка на Glass, преди неговото мащабно серийно производство за всички.