Samsung Galaxy Note 8.0 – първият сериозен конкурент на iPad Mini

Новият таблет на корейците е най-новото предложение за феновете на Android

Реклама

Сблъсъкът между iOS и Android е тъждествено равен на конкуренцията между Apple и Samsung. Макар че в лагера на операционната система на Google усилия полагат много производители, единствено корейският гигант успява да предложи доминантно разнообразие от алтернативи на продуктите с наръфана ябълка. Досега в портфолиото на компанията имаше само една единствена дупка и това беше адекватно добър таблет в набиращата скорост ниша на 6- до 8-инчовите таблети. В тази ниша пазарен лидер (при това с много) беше iPad Mini. Противно на скептицизма на анализаторите, малкият iPad се оказа най-здравата алтернатива на всички останали таблети и дори доведе до спад в продажбите на класическия iPad.

Досега Samsung предлагаха модела Samsung Galaxy Tab 7.7, със 7,7-инчов дисплей, който обаче имаше твърде много несъвършенства. Затова новият Note 8.0 е надеждата за потребителите на Android да имат качествен “малък” таблет.
Мнозина вече сигурно са стиснали силно клавиатурите в ръце и ако можехме да се видим на живо, щяха да викнат в лицето ми като Васо Гюров на цигарен лобист: “Ти луд ли си бе? Къде забрави Nexus 7? Къде остана Amazon Kindle Fire HD? Какво ти има бе? Засрами се бе!” Ще се усмихна на тези реакции и ще поясня спокойно.
Ако отидете да си търсите таблет на добра цена (под 800 лева), който да е пригоден за съфриране в интернет, четене на книги, гледане на видео или игрички, ще откриете много предложения. Но само един таблет досега можеше да ви предложи и невероятната екстра да има качествена камера за снимки – iPad Mini. 5-мегапикселовата камера на iPad-a е директно взета от iPhone и безспорно едно от най-добрите решения за фотографи, които не искат да мъкнат със себе си и голяма дигитална камера. Какво предлага Android-конкуренцията? Nexus 7 e s 2-мегапикселова камера, която честната оценка ще нарече “жалка”. Amazon Fire HD пък изобщо няма камера! Сравнението на всякакви други Android-таблети ще ви покаже тъжната реалност – снимането изобщо не е приоритет според маркетинговата концепция на целия Android-лагер! Това е меко казано скандално и затова iPad Mini мачка конкуренцията безапелационно.
Samsung Galaxy Note 8.0 поправя в известна степен тази несправедливост. Оборудван с 5-мегапикселова камера), това е първият 8-инчов Android-таблет, който не ви ограничава, а дори напротив – стимулира пълното ви мултимедийно изживяване. Наред с това, това е таблет с последно поколение Android-операционна система, уникалния писец на Samsung за скици, рисунки и други графични задачки и хардуерна мощ за пълноценно потребителско изживяване с формите на модерното електронно забавление.
Сред слабите страни на Galaxy Note 8.0 се нарежда корпусът – той е пластмасов. Да, пластмасов при цена от 739 лева – iPad Mini е алуминиев и това наистина има значение, когато ползвате уреда в ежедневието си. Металът просто не старее толкова грозно. Вградените стерео спийкъри в таблета на Samsung също са сред компромисните решения, макар че можете да компенсирате този недостатък чрез DLNA-стрийминг на съдържанието към съответните външни високоговорители или телевизора си.
Samsung Galaxy Note 8.0 е чудесен вариант, ако търсите добър таблет с добри хардуерни характеристики, ефективен режим на мултитаскинг (работа с няколко приложения едновременно) и забавление. Все още iPad Mini е по-доброто решение, ако искате безкомпромисна употреба във всяко едно отношение. Но тази Android-алтернатива е напълно в състояние да удовлетвори очакванията ви, ако сте отвратени от подхода на Apple и по някаква причина не можете да понасяте техните продукти.
Samsung Galaxy Note 8.0 се продава от 739 лева за версията с 16 гигабайта памет.