Viber вече и за компютър

Можете да свалите приложението за Мас или РС от сайта

Реклама

Viber, приложението за безплатна размяна на съобщения и гласови обаждания между мобилни телефони, вече има и версия за компютър. По този начин софтуерът се превръща в реален конкурент за Skype и Facebook Messenger.
Viber е разработен от базирана в Кипър софтуерна компания. Приложението е мултиплатформено и има версия за всички важни мобилни операционни системи. Общият брой на потребителите надхвърля 200 милиона, а програми като Viber и Whatsapp се считат за най-големите конкуренти на мобилните оператори. С навлизането на приложенията за безплатни текстови съобщения (програмите използват връзката ви за данни през мобилен телефон) приходите от SMS-и на абсолютно всички телекоми по света намаляха драстично.

Заплаха за Skype


С представянето на версия за компютър Viber разширява влиянието си, като ще се конкурира за десктоп размяната на съобщения. Viber подобрява потребителското изживяване там, където утвърдените програми изостават – така например, един от най-големите бъгове на Skype е, че не отчита дали сте прочели вече съобщенията си през смартфона и когато пуснете десктоп клиента, получавате отново целия си разговор. Друга досада е, че ако имате включен Skype на смартфона и на компютъра си, получавате звуков сигнал за ново съобщение и на двете места. С Viber тези неща са предвидени, като тук си личи мобилният произход на приложението.

Промени и за мобилни устройства

С представянето на клиента за компютър Viver въвеждат иновации и за мобилните си приложения. Така потребителите ще имат възможност да извършват видеообаждания (все още в бета статус). Добавена и една функция, позната от Whatsapp – показателя „последно онлайн“, с което можете да видите в колко часа и дали потребителят е прочел съобщението ви. Визуално, приложенията за Android и за iOS ще се различават вече чувствително.