Боб Дилън - истинският артист е непреходен

Той отдавна е извън публичното пространство, но китарата му се продава за стотици хиляди долари. Как стана това?

Реклама

Бокс-сет с 41 албума вече на пазара. Непоклатимо име на музикалната сцена с ореол от вечни лирики, увиващи се около фигурата му в продължение на 50 години. Безбройни кавъри на песните му от опашка известни артисти. Наградите му варират от Grammy до Пулицър. Китарата му от фестивала в Нюпорт през 1965г. ще бъде продадена от аукционната къща Christie’s за предполагаема цена от около 500 хиляди долара. Всички го познават, но никой не знае кой е той. Как Боб Дилън стана олицетворение на артиста, докато отлепяше всички възможни етикети от името си през цялото това време?

Дилън най-накрая пусна клип към "Like A Rolling Stone"

Трудно е да се обясни на човек в 21 век какво значение има Дилън в САЩ по времето на Виетнамската война, защото в момента има артисти с голям талант, но не и с такава значимост. Дилън комбинираше всичко необходимо - интелект, антиконформизъм и отдаденост. Когато се появява в музикалната сцена в началото на 1960-те, Робърт Цимерман отстъпва назад, защото Боб Дилън е подходящият бард, който да съобщи на множеството, че кралете им са полудели.

Лу Рийд имаше същия заряд като Дилън

В продължение на шест-седем години музикантът диктуваше музикалните и социални настроения на младите американци. И не просто това - той дешифрираше лъжите на политиците и полуделите от алчност магнати пред бушуващите протестиращи.

 Рупорът на Дилън беше една откровена до болка поезия, която разбива на парчета военната пропаганда на Пентагона и затова младите хора третират музиката му като икона. И тук бъркат, защото Дилън е всичко друго, но не и икона. Не защото не може да е магнетичният, мъдър лидер, който изпълва образа на светеца. А просто защото това не е истинско.

Роджър Уотърс е друг вечен герой

Именно това отношение направи Боб Дилън харизматичния творец, когото познаваме днес. Той беше в състояние да вдигне сам една вълна от артистично недоволство, която пусна тока в главата на младото поколение в Щатите по времето на Виетнамската война. С появата на Дилън се случиха две неща - американската музикална съпротива, която е прекъсната след Втората световна война, се завръща и е стъпила по-здраво от всякога на земята.

Джей Джей Кейл: Забравените не са забравени

Творчеството на Уди Гътри е обновено, без да загуби от остротата и ангажираността си. Зъбите са същите, усмивката е друга, когато Дилън пристига в Гринич Вилидж, Ню Йорк през 1961г.

 Второто е, че Дилън е най-яркият пример в музиката за това как, ако не се съобразяваш с правилата, правилата започват се съобразяват с теб. Или ти просто не си толкова значим.

Албум с неиздавани парчета на Боб Дилън излезе през август

Дилън шокира всички на фестивала в Нюпорт, когато остави легендарната си кухарка и грабна електрическа китара. Феновете му го обявиха за предател. Когато окончателно заряза протестната и фолк-музиката като цяло, Дилън слезе от върха на собствения си тотем и го запали за ужас на племето. Те се чувстваха ужасени, че са загубили идола си, а той се почувства облекчен, че са загубили идола си. Защото един артист не може да се възприема като идол. Дори да звучи егоцентрично, един артист не може и да се съобразява с другите, защото има мисия и тя е да се изразява. Себе си, а не останалите. Ако двете се препокрият, тогава артистът става звезда. Когато спрат да се препокриват, той вече е предател.

9 дразнещи неща, които изпълнителите правят на концерт

Дилън е достатъчно прозорлив, за да знае правилата на играта, но огромния респект към него се дължи и на непримиримостта му към възпиращите елементи на изкуството от всякакъв род - президенти, военни, агенти, звукозаписни компании, фенове.

Той е един от малкото изпълнители от толкова голяма величина (другият е Боуи), който не се страхува да прави внезапни завои в творчеството си, като през цялото време изглежда, все едно всъщност лавира между позволеното и непозволеното, между Бога и дявола, между истината и фикцията. Силните албуми са последвани от слаби албуми, както сивите коси следват черните, но всичко това има само една-единствена причина - животът тече и нещата се променят. Това е нещо, което Аксел Роуз така и не разбра.

6 музикални клипа, които трябва да видите

Боб Дилън заблуждава света за това какво представлява в продължение на 50 години и това само доказва, че определенията нямат значение. Той е бил наричан как ли не. Плакал е на Тайната вечеря, пирувал е на ешафода. Бил е Юда в Рая и Исус в Ада. Отрекъл се е от всичко и в същото време е признал всичко. Какво значение имат и за кого тези думи?

Предметите също нямат значение - Дилън е зарязал китарата Fender Stratocaster в самолета и не е казал на пилота, къде да я достави, нито какво да я прави. Сега семейството на пилота ще я продаде за куп пари на търга. Но това са само определения.

EXIT не е само музика

В деня на търга ще излиза и новият филм на братята Коен - Inside Llewellyn Davis, който е за фолк певец, който пристига в Гринич Вилидж през 1961г. И това са само определения. Биографичният филм за певеца - I`m Not There, представи Дилън по-възможно най-добрия начин. Защото Дилън беше изигран от шестима различни актьора, между които чернокожо момченце и Кейт Бланшет. Кинематографичният подход е оригинален и верен, защото Дилън наистина е всички. И не е там, където го търсиш. Просто го има.