Предсказанията на Айзък Азимов, които се сбъднаха

Преди 50 години ученият и писател Айзък Азимов публикува разказ в “Но Йорк Таймс”, в който изрежда своите предсказания за света през 2014г.

Реклама

Айзък Азимов е американски писател на фантастични и научно-популярни творби и биохимик от руско-еврейски произход. Азимов написва или редактира над 500 тома, а общия брой на написаните от него писма и пощенски картички е оценен на около 90 000. Негови творби има в девет от десетте категории в Десетичната система на Дюи — всички без „Философия“. Азимов е смятан за един от майсторите в жанра научна фантастика и заедно с Робърт Хайнлайн и Артър Кларк е считан за един от „големите трима“ писатели-фантасти на времето си.

Азимов е написал повече от 500 книги в живота си, включително научно-фантастични романи, както и чисто научни творби, така че със сигурност не е от хората, които никога не са сядали да помислят за бъдещето.

В статията, наречена “Посещение на Световния панаир през 2014г.” Азимов успява да направи някои много точни предсказания, които вече са факт, а онези, които не са се случили ни карат малко да завиждаме, че не сме успели да изпълним всичките.

Правилни предсказания:

До 2014г. електролуминисцентните панели ще се използват от всички.

Може и да не ви е ясно какво означава “електролуминисцентен панел”, но тези тънки и ярки панели се използват за дисплеи, знаци, осветление и за плоскоекранните телевизори. Сега ясно ли е?

Джаджите ще продължават да облекчават човечеството в изпълняването на досадните задължения.

Ами, вярно е.

Комуникациите ще станат възможни едновременно с картина и звук и ще можете да виждате човека, с когото говорите по телефона."

Skype, Google Hangout, FaceTime и така нататък…

“Екранът ще се използва не само, за да виждате хората, с които общувате, но и за учене, документи, фотографии и за четене на пасажи от книги.

Компютри, таблети и смартфони - всичко гореизброено е факт.

“Роботите няма да са често явление, нито ще са особено усъвършенствани през 2014г., но ще съществуват.”

Ако определяме “робот” като компютър, който изглежда и се държи като човек, то тогава това предположение е абсолютно вярно. Нямаме роботи прислужници (освен в Япония), нито роботи приятели, но имаме роботи, които могат да туиркват, да изпълняват танца от “Трилър” и да пеят. Изглежда, че не са ни били приоритет.

Близки, но не точни предсказания:

“Кухните ще са снабдени с пособия, които ще приготвят “автоблюда”, ще топлят вода и ще я превръщат в кафе, ще пекат хляб, ще пържат яйца, ще правят бекон на грил и т.н.”

Имаме кафе машини, които правят инстантно кафе - така че не е толкова далеч от истината. Но що се отнася до истинско “автоблюдо” - все още не можем да натиснем един бутон и да получим закуска. Някой да се заеме с това най-сетне!

“Таваните и стените ще светят меко и в разнообразни цветове, които ще се сменят с натискането на един бутон.”

Това можеше да е реалност, ако ни допадаше, защото разполагаме с техниката да осъществим тази идея. Но светещите стени и тавани не са особено популярни.

“Популацията на света ще наброява 6,500,000,000 души."

Добро предположение, но в действителност е около 7,100,000,000.

“Следователно човечеството ще се състезава за нови и нови изобретения. Училищата ще са ориентирани в тази посока.”

Разбира се, компютърните науки са важна област за изучаване, но едва ли сме раса, която създава основно машини. Разбира се, много от нас рядко са далеч от машините си (смартфоните например), които често подобряваме…

Неверни предсказания:

“Устройствата през 2014г. няма да имат електрически кабели, разбира се, ще бъдат захранвани от батерии, които ще се зареждат от радиоизотопи.”

Може все още да използваме електрически кабели, но пък си имаме готини разклонители, нали така?

“Всички гимназисти ще бъдат учени да познават фундаментите на комютърната технология и ще бъдат експерти в бинарната аритметика. Ще бъдат обучавани да овладяват до съвършенство компютърните езици, които ще са се развили, подобно на съвременния Fortran (първият алгоритмичен език от високо ниво)."

Иска ни се това да беше вярно. За съжаление часовете по информатика в гимназиите хем се опитват да накарат учениците да знаят повече за програмирането, хем да им преподават обща компютърна грамотност. А и Fortran беше само началото - днес имаме много други, усъвършенствани езици за програмиране.

“Ще живеем в “общество, отдадено на отдих и забавления” и “най-славната думичка в речника ще е “работа”.”

Не още, Азимов, не още.