След Джими Хендрикс остана само музиката

По случай 43-та годишнина от смъртта на Джими Хендрикс Menbox.bg събра няколко любопитни факта за гениалния китарист

Реклама

На днешнитя ден преди 43г. умира най-великият китарист и пионер-инструменталист на всички времена. Джими Хендрикс си отиде почти разорен, депресиран от жени, мениджъри и разбит от убийствен нощен живот и непрестанни пътувания, но сбъднал най-голямата си мечта. Само за 27 години Хендрикс успя да направи революция в рокенрола в творчески и чисто технически смисъл. Приживе има издадени само три студийни албума, но неизчерпаемото му вдъхновение е вдъхнало живот на още много издадени и неиздадени парчета. В чест на Джими Хендрикс Menbox.bg събра няколко любопитни факта за гениалния китарист

снимка: www.smscs


Името на музиканта в акта за раждане е Джони Алън, но то по-късно е променено на Джеймс Маршъл. В детството си обаче, всички от квартала му в Сиатъл са го наричали Бъстър. На английски името му се изписва “Jimi”, а не “Jimmy” и това е станало по идея на мениджъра на китариста - Час Чандлър.

 Като стана въпрос за Смъртта, тя има чувство за хумор

Въпреки спокойния си нрав, Джими Хендрикс е имал проблеми с властите. Когато е арестуван в крадена кола през 1961г.,  той трябва да избира между затвора или двегодишна служба в американската армия в навечерието на Виетнамската война. В армията Джими се запознава със своя приятел (и бъдещ басист) Били Кокс и свири в на китара във военните кръчми. Обстановката не понася на творческата му душа и той се представя за гей пред доктора на поделението. Тъй като по онова време хомосексуализмът е бил считан за болест, Хендрикс е освободен от военната си служба. Официалната версия за случката е, че той е счупил глезена си в тренировъчен скок, тъй като е служил в парашутна част.

снимка: www.npr.org

Джими Хендрикс е музикантът, превзел най-бързо английската сцена. Буквално за месеци той показва на местните за какво става въпрос и с бандата The Jimi Hendrix Experience се засилва по пътя към славата. В последния албум на групата са включени парчета като Voodoo Child и All Along the Watchtower, но не това допринася за известността му през 1968г. Хендрикс е поискал обложката на албума “Electric Ladyland” да е снимка на Линда Ийстман (по-късно съпруга на Пол Маккартни от The Beatles), но това не се случило. Вместо това, в английската версия на обложката е имало 19 голи жени, което не се харесало на Джими. По-късно тя е сменена с артуърк на снимка на самия Джими. Албумът е кръстен на студиото на Хендрикс - “Electric Lady”, което отваря врати през 1967г.

Ето още един герой, който няма да бъде забравен

Хендрикс е бил огромен фен на Боб Дилън и изпълнява кавър на парчето му "All Along the Watchtower" толкова добре, че впечатленият Дилън му го “подарява” и не я свири повече.

снимка: www.okayplayer

Джими Хендрикс е известен с невероятните си музикални способности, както и с крещящият си външен вид. В епохата на хипитатата, той се облича по-ексцентрично дори от тях. Джими обожава психеделичните разноцветни ризи, широкополите шапки, боутшите и вечния си войнишки си мундир. Хендрикс взима част от дрехите си от модния дизайнер Крис Джагър - брат на Мик от Rolling Stones.

Джими го няма в тази класация, но все пак...

След разпадането на Jimi Hendrix Experience, Джими светавично сформира друг състав със старите си приятели Били Кокс, Лари Лий и барабанистът на Experience Мич Мичъл. Gypsy Suns and Rainbows свирят само два пъти пред публика, преди да се разпаднат.

На легендарния фестивал в Уудсток през 1969г. Джими Хендрикс е хедлайнер, което означава, че ще свири последен. Проблемът бил, че цялото събитие е съпътствано от организационни проблеми и лошо време, което забавя лайнъпа с часове. Затова, Jimi Hendrix Experience излизат на сцената в девет сутринта на последния ден от феста. Хендрикс е имал възможност да свири и в полунощ, но е отказал. От всичките 400 хил.души на Уудсток, по-малко от половината са успели да видят изпълнението му, но пък светлината е била идеална за заснемане на гига, който по-късно става много популярен.

снимка: recordmecca.blogspot

На същия фестивал Джими Хендрикс изпълнява китарна версия на американския химн “The Star Spangled Banner”, което предизвиква голямо вълнение по онова време. Всъщност, Хендрикс не свири само химна, тъй като мелодията прелива в няколко парчета, сред които “Voodoo Child” (slight return) и “Purple Haze”, а импровизацията трае около 5 минути.