Как да нямате задължения

Вижте десетте златни правила, за да сте финансово независими

Реклама

Има наистина много хора, които постоянно са в дългове, лизинги и други задължения. Те лавират и жонглират с финансите си, постоянно ги въртят. И не живеят спокойно. Номерът не е да имаш задължения, а да нямаш. И това е постижимо. Ето как да стане това и какви са хората,които нямат задължения:

Те обръщат внимание на детайлите

Хората, които не могат редовно и внимателно да изчисляват финансите си никога няма да живеят спокойно.

Това е доста досадна работа, но е много необходима. Започнете да наблюдавате харченията си и ще разберете къде са “пробойните” в бюджета ви. Бюджетът ви за годината трябва да се ревизира на няколко пъти, за да не изтървете нещата.

Те си знаят нещата

Хората, които нямат дългове имат счетоводител, но винаги преглеждат документите и се опитват да разберат напълно това, което подписват.

Ако искате да имате контрол върху финансите ви, трябва да разбирате повече от тях. Така ще се чувствате много по-сигурни за това какво се случва с парите ви.

Те харчат по-малко, отколкото имат

Представете си, че разполагате за месеца с 10%, 25% и дори 50% от заплатата си.

Направете си бюджета, според тези въображаеми финанси. Отначало може да изглежда невъзможно, но направете някои съкращения в него.

Хората без дългове живеят с по-малко пари, отколкото изкарват. Това им позволява да заделят пари за по -важни неща като жилище, например.  

Те мислят в перспектива

Много хора, които се видят с пари, веднага ги изхарчват - за дрехи, обувки, телефони. Така се харчат големи суми, въпреки че на пръв поглед не е така. По-мъдро е пак да си купите тези неща, но първо да спестявате за тях. Така ще имате време да решите дали наистина имате нужда от тях.

Те не се страхуват да питат

Хората, които нямат задължения, знаят, че трябва да питат, когато не знаят или не разбират нещо. Питайте за въпроси по данъчната си декларация. Ако познавате успял човек, питайте го за това какъв е неговият начин.

Те спестяват

Това трябва да е навик и даже е по-добре, ако е несъзнателен навик.

Истината е, че ако заделяте, дори малки суми, това ще ви направи повече финансово независими в бъдеще.

Те си поставят цели

Ако нямате проблеми да заделяте пари, значи вече можете да си поставяте и цели. Защото ще знаете за какво заделяте тези пари и мотивацията за вас ще е достатъчно силна. Човек трябва да знае към какво се стреми.

Те казват “Не”

Това са хора, които не се страхуват да откажат да дадат пари за неща, които не си заслужават.

Няма проблеми да отказвате, защото когато намалите малки харчове, всъщност работите за голямата идея. Просто не се изхвърляйте и не се поддавайте на изкушенията, защото те ви отдалечават от целта.

Те знаят цената на парите

Ако не знаете цената на парите, никога няма да имате достатъчно от тях. Не става въпрос да им се кланяте, а да уважавате труда, който се положили, за да се сдобиете с тях.

Те уважават духовното, не материалното

Хората без дългове са фокусирани върху това да израстват духовно повече, отколкото да притежават неща.

За да нямате задължения, трябва да оставите зад себе си лошите навици и да изградите нови. За да се инспирирате, можете да се сетите за хора, които вече живеят в дълг. Няма по-добра мотивация от това.