Google пуска стотици нови балони за интернет достъп

Индонезия е четвъртата държава, в която проектът Loon навлиза

Реклама

Loon, проектът на Google за осигуряване на интернет достъп в отдалечени и (или) развиващи се райони, преминава в следващата си тестова фаза.

На специална пресконференция в Калифорния в присъствието на президента на Alphabet и основател на Google, Сергей Брин, бе обявено партньорството с трите най-големи телекома в Индонезия. В началото на 2016 г. тя ще стане четвъртата държава след Бразилия, Нова Зеландия и Австралия, над която балоните на Google ще летят на височина 19 км, за да предоставят интернет на смартфоните с LTE свързаност.

Първите тестове бяха с 30 балона в Нова Зеландия през 2013 г. В стратосферата над Индонезия ще бъдат пуснати „стотици” балони.

В тази държава сега само една трета от населението има достъп до интернет, при това с незадоволителна скорост. За потребителите интернет връзката ще бъде Wi-Fi, със скорост на сваляне 10Mbps, което е само с 1Mbps по-бавно от средната скорост в САЩ през август 2015 г.

Проектът Loon е особено подходящ за Индонезия, която е 17 пъти по-голяма по площ от България (на 16-то място в света) и обхваща 17 000 острова.

Alphabet не е единствената компания, която се стреми да свърже всички хора по света с интернет. Facebook, чийто подобен проект се казва Internet.org, планира да използва за целта безпилотни самолети със слънчеви батерии. Самолетите Aquila, с размах на крилете като на Boeing 747, ще могат да летят без прекъсване до 90 дни.

Макар че във въздуха има място за всички, на практика Facebook и Google са големи конкуренти и тук, защото се борят за договори с местните телекоми.

Снимка: Google