Кога Международната космическа станция е видима от България

NASA изпраща на желаещите мейл или SMS с точния час на прелитане на МКС над вашия регион

Реклама

Международната космическа станция (МКС) е третият по яркост обект на нашия небосклон. Тя се вижда лесно дори и в центъра на голям град, но все пак трябва да знаете кога минава. МКС се движи с голяма скорост и е видима за около 3-4 минути. Ето примерна таблица с възможностите за наблюдение на МКС от Лондон:

Снимка: NASA

 

В сайта на NASA можете да се абонирате за съобщения чрез мейл или SMS кога МКС минава над вашия регион. Предоставят се данни за 6700 локации по света. В зависимост от орбитата на МКС, тя може да е видима от вашия край почти всеки ден или 1-2 пъти в месеца.

Ето как изглежда едно такова напомняне от NASA:
“SpotTheStation! Time: Wed Apr 25 7:45 PM, Visible: 4 min, Max Height: 66 degrees, Appears: WSW, Disappears NE.”

Буквите W, E, S и N означават съответно запад, изток, юг и север. Съкращения като WNW означават "западно от северозапад".

За България NASA предоставя данни само за София, но, разбира се, те могат да се ползват от всички в региона. Посоченото време на прелитане е винаги местно. Агенцията предоставя избор дали да ви информира за преминаванията в часовете след залез слънце и/или в часовете преди изгрев. Това са най-подходящите моменти за наблюдение, тъй като слънцето осветява добре МКС и контрастът с тъмното небе е висок.

Снимка: NASA



Снимка: NASA

 

Тагове: наса мкс nasa