NASA представи 4K видео на Юпитер

Телескопът Hubble постепенно ще се фокусира основно върху Слънчевата система

Реклама

Нови кадри на Юпитер, направени от телескопа Hubble, разкриват нови детайли за планетата. Включително за „Голямото червено петно”, което представлява ураган с размер колкото три пъти нашата Земя. Той бушува на гигантската планета от стотици години и е открит още през 1665 г. от астронома Джовани Касини.

С помощта на ценните кадри учените са направили 4K видео на въртенето на Юпитер. То е част от програмата на NASA за популяризиране на научните открития в YouTube и в наскоро обявения 4K телевизионен канал на агенцията.

„Голямото червено петно” на Юпитер
Снимка: NASA


Телескопът Hubble сам по себе си също е интересен обект, защото вече 25 години работи почти безпроблемно. През 2018 г. се очаква да бъде изстрелян негов много по-мощен наследник – James Webb Space Telescope, който ще се заеме с изследването на далечни обекти. Тогава ветеранът Hubble ще се фокусира изцяло върху Слънчевата система. Следващите цели след Юпитер са Уран, Нептун и Сатурн.

Новите кадри на Юпитер са направени с Wide Field Planetary Camera 3, която бе монтирана на телескопа при последната сервизна мисия.