За пръв път компютри на Apple път бяха поразени от вирус

KeRanger иска от жертвите 410 долара, за да им позволи достъп до файловете

Реклама

За пръв път компютри на Apple път бяха поразени от вирус. Той се казва KeRanger и е от типа ransomware – вируси, които блокират достъпа до файловете на клиентите и искат откуп, за да го възстановят. В случая цената е 1 биткойн – виртуалната валута, която в момента се равнява на 410 долара.

Заразени с вируса са всички компютри, които на 4 и 5 март са свалили версия 2.90 на Transmission – популярен BitTorrent клиент. В този период хакерите са успели да подменят истинския сайт на софтуера с фалшив. От Transmission съобщават, че най-новата версия, 2.91, изтрива успешно вируса.

Атаката е първа по рода си. Досега този тип вируси атакуваха основно Windows машините и мобилните устройства. Наскоро компютрите в болница в Лос Анджелис бяха заразени с ransomware и бяха заплатени 17 000 долара подкуп. ФБР съобщава, че през юни 2015 г. е получило оплаквания от 992 жертви на вируса CryptoWall, чиито загуби възлизат общо на 18 милиона долара.

Вирусът KeRanger изчаква три дни, преди да криптира данните на потребителите. Най-лошото е, че успява да зарази и бекъп файловете, така че клиентите да не могат да възстановят информацията от резервното си копие.