Ракия като никоя друга

„Дамяна“ е триумф на алкохолното изкуство

Реклама

Ракия по принцип е нещо много примитивно в съзнанието на повечето хора. Затова са виновни винпромите, лошата домашнярка и липсата на вкус. „Дамяна“ е съвсем различен продукт – който доказва, че правилното дестилиране на ракия я прави истински конкурент на шотландските ракии. Т.е. уискита, де.

Като начало, тази ракия е бленд от дестилати, дестилирани в интервала 1999-2002 година. Различните вина са дестилирани до различен градус, като това е определяно органолептично за всеки един.

Отлежаване

Дестилатите са отлежали в дъбови бъчви, които преди това са били използвани за вино. Така те получават допълнителна комплексност от всяко едно от вината, който са попили в дъба. В бъчвите дестилатите са отлежали между три и пет години, като през това време не са допълвани, за да се развие по-пълно вкуса и ароматите. След този период дестилатите са преместени в неръждаем съд, където отлежават още пет години.

Какво пием

В резултат имаме ракия, която е с напълно хомогенни вкус и аромати, но в същото време изразителни и трайни. Алкохолният вкус не доминира, както е в повечето отлежали напитки, а вече се е „вплел” в общото впечатление от продукта.

Поради дългия период на отлежаване Дамяна не е необходимо да се охлажда толкова, колкото по-малко отлежалите ракии. Не смесвайте с лед, а просто охладете в хладилник.

Завиждаме ви, че тепърва ви предстои да опитате. Ние сме изпълнени с носталгия по мига на първата ни глътка.

 

Ракия "Дамяна" струва около 40 лева.