Амалфи да се влюбиш

На около 30 км от Неапол, в залива на Салерно, се намират няколко малки, но прекрасни италиански градчета

Реклама

Амалфи, Позитано, Равело са страхотни италиански градове в залива на Салерно. Уникалното им местоположение, където страховит и разнобразен планински релеф се среща с топли и уютни плажове, ги правят незабравими.

Тази част на италианския бряг е пълна с история. Някога тук е имало държава - морската република Амалфи, която е ключов търговски възел между 9 и 11 век. Съвремието познава Costiera Amalfitana (италианското име на тази ивица земя) като любима туристическа цел на британски аристократи през 30-те години на 20-ти век. Хубавото време, чудесните хотели и живописният пейзаж са само някои от аргументите, които карат и съвременниците да се отбият за кратък отдих насам.

Какво да видим

Във всяко от градчетата в залива ще откриете интересни и старинни катедрали. Отделете все пак от времето си, за да опитате и местния лимончело - както подсказва името ,това е лимонов ликьор, който се сервира като дижестив.

Развеселени можете да разберете, че Амалфи е един от най-старинните центрове за производство на хартия, а в съвременността италианците са луди да поръчват ръчно изработени покани за сватби, кръщенета и друго поводи оттук.

Шофиране
Шофирането по автострадите на Амалфи, притиснати от морето и планината, е изживяване само по себе си. Остри завои, плашещи тунели, и живописен изглед ще ви карат да потръпнете - понякога трудното е по-красиво. Внимавайте с автобусите - те са с предимство, а в някои завои е по-добре да изчакате след звука на клаксона, защото едва ли ще успеете да се разминете.

Какво да хапнем

Италия е паста, но не само. Опитайте все пак местната интерпретация на големи макарони - пакери. Характерно за тях е само, че са вкусни - както всичко, приготвено от майстор-италиански готвач.