„Ателие“

Заслужава си да се разходите по "Асен Златаров" заради това място

Реклама

Има нещо невероятно в интериора на това място. И това са белите и черните ромбове на пода, които са като белег за едно отминало време, когато грижата към детайла беше най-важна.
„Ателие“ е бистро, появило се на столичната улица „Асен Златаров“, в непосредствена близост до ресторант „33 стола“. Привидно конкуриращи се, тези две места всъщност адресират съвсем различна публика. Близостта с улица „Оборище“ и намиращият се на стотина метра „Павилион“ оформят усещането за зона, в която е вероятно да дегустирате повече от веднъж и да обсъждате разпалено с приятели детайлите на кулинарията в едно или друго място.
„Ателие“ се превърна в моментален софийски хит. Причините най-вероятно са прозаични (собствениците познават столичния бомонд), но ние бихме се заклели, че виждаме в дъното на всичко това кухнята. Храната в „Ателие“ е изтънчена, макар и на моменти да може да бъде по-разнообразна. Менюто е кратко – и това е новина, дами и господа, тъй като този път няма да четем „Война и мир“, а просто ще поръчаме нещо за хапване.
Категорично препоръчваме пилешкия пастет, който вече беше споменат с добри думи от други експерти. Но наистина – това не е точно пастет в смисъла, който познанието ни кара да влагаме в израза – в него няма нищо вторично като продукт, а дори напротив, в съставките му влизат истинско пиле и много мазнина. Поднесено с препечени филийки хляб, това ястие е годно да бъде спътник на повече от бутилка вино. Прочее, виното в листа е умело подбран меланж от добри български и вносни вина, макар и с тъга да трябва да установим, че и тук безмилостната реалност на пазара е ограничила избора до каталога само на един дистрибутор.
Обзалагаме се, че през следващото лято пространството пред красивата витрина ще бъде място за сбор, където ще можем да опитваме вкусна храна и да отпиваме добро вино. А атмосферата на благородна София ще свърши всички останало.

Храна: континентално европейска, трационна
Меню: прецизно кратко
Винена листа: може още
Обслужване: Имперско, в добрия смисъл
Интериор: Уютен
Цени: 20-30 лева на човек