8 известни магната, които са се провалили в началото

Техните компании днес са световни марки, но началото винаги е трудно

Реклама

Хенри Форд

Неговите коли са известни по целия свят. Той е наложил  иновативна поточна линия и е дал повод за гордост на американското автомобилостроене. В началото обаче Форд се е провалил - бизнесменът е фалирал пет пъти, преди да успее да изгради своя гигант Ford Motor Company.

Р. Х. Мейси 

Той е основател на една от най-големите вериги за универсални магазини - " R.H. Macy and Company", но не винаги му е вървяло толкова. Мейси е започвал седем неуспешни бизнеса, преди най-накрая да пробие с магазин в Ню Йорк.

Ф. У. Уулуърт

Днес това име е позабравено, дори в Щатите, но преди той е бил едно от най-големите имена в бизнеса с универсални магазини в САЩ. Преди да започне свое начинание, той е работил в галантерия, но шефът не му разрешавал да контактува с клиентите, защото, според него, не имал необходимите качества.

Соичиро Хонда

Бизнесът на Хонда е бил серия от провали и страхотен късмет в последствие. На него му е отказана работа в Toyota Motor Corporation, поради което Хонда остава безработен за доста време. Той започнал сам да прави скутери и, поощряван от съседите си, започва собствен бизнес.

снимка: http://www.youtube.com/watch?v=QRfTS8bd05o&list=RD026mnKNr2Tiq8

Акио Морита

Дори никога да не сте чували за Морита, със сигурност знаете компанията му Sony. Първият продукт на Sony е тенджера за ориз, която, за съжаление, направо е изгаряла ориза и затова от нея са продадени само 100 бройки. Това обаче не спира Морита, той просто се насочва в друга област и успява.

снимка: Getty

Бил Гейтс

Първо отпада от Харвард, след това започва неуспешен бизнес с бъдещия си съдружник в Microsoft Пол Алън. Бизнесът се нарича Traf-O-Data, но се оказва пълен провал. След това започва ерата Microsoft.

Харланд Дейвид Сандърс

Може би е по-известен като полковник Сандърс, създател на Kentucky Fried Chicken. В началото той е имал сериозни затруднения в това да продава пилетата си. Всъщност, прословутата му рецепта за приготвянето им е била отхвърляна 1,009 пъти, преди да му донесе успех.

снимка: www.answers.com

Уолт Дисни

Той е имал доста труден старт. Дисни е бил уволнен от поста си на редактор във вестник, защото “му е липсвало въображение и не е имал добри идеи”. След това той започва серия от бизнеси, които не просъществуват дълго и завършват с банкрут.  Но Дисни е продължил напред към успеха.