13 знаменити размишления на Никола Тесла

По случай 157-годишнината от рождението на великия откривател и мислител Menbox.bg ви предлага да видите няколко прозрения от един истински гений

Реклама

Вчера се навършиха 157 години от рождението на изобретателя, мислителя, пионера и човека Никола Тесла. Техническият гений и хуманноста на Тесла го определят като една от най-значимите фигури в човешката история, а неговата визионерска мисъл звучи поразяващо дори в 21 век.

За равенството между половете

“Но женският мозък е показал способност за всички умствени изисквания и постижения на мъжа и поради това, че с поколенията този капацитет ще бъде увеличен, жените ще бъдат образовани колкото мъжете, а по-късно и по-добре образовани. Латентните способности на женския мозък ще бъдат стимулирани за дейност, която ще бъде по-интензивна и силна, поради всички онези векове на бездействие. Жената ще учуди цивилизацията с прогреса си.”

1926г.


За това да бъдеш американец

“Документите, които преди 30 години ме удостоиха с честта да стана американски гражданин, са винаги на сигурно място. Докато ордените, дипломите, златните ми медали са натъпкани в стари куфари”

1919г.

За това да бъдеш сърбин

“Има нещо в мен, което може да е илюзия, както често се случва с младите хора, но ако съм късметлия да постигна някои от идеалите си, това ще бъде от името на цялото човечество. Ако тези надежди се изпълнят, най-вълнуващата мисъл ще е, че всичко това е било дело на сърбин”

1892г.

За космическия мир

“Започваме да мислим вселенски. Лека-полека започваме да опипваме със сетивата си тъмнината пред нас. Така или иначе, универсалната хармония е била постигната само с една сфера на международна връзка и това е пощенската услуга. Нейният механизъм работи добре, но колко сме далеч от искрения респект към светостта на пощальонската чанта...”

1905г.

За наследството си

“Какъв ще е резултатът от моите изследвания, само бъдещето ще покаже. Но какъвто и да е и до каквото и да доведе, аз ще бъда добре възнаграден, ако по-късно бъде признато, че съм допринесъл с нещо малко за развитието на науката.”

1888г.


За търпението и планирането

“Това е проблемът с много откриватели - те нямат търпение. Липсва им волята да работят бавно и чисто в умовете си, така че да почувстват, че нещата сработват. Те искат веднага да изпробват първата хрумнала им идея и резултатът е, че използват много пари и много добър материал, само за да разберат накрая, че са се движили в грешна посока. Всички правим грешки, но е по-добре да ги направим, преди да сме започнали.

1895г.

За извънземните

“Със сигурност някои планети не са населени, но други са и сред тях трябва да съществува живот във всички условия и фази на развитие”

1910г.

За индивидуализма и човечеството

“Някои може ли да се съмнява, че милионите индивидуалности и неизброимите типове, и образи съставят едно цяло? Чрез способността си да мислим и действаме, ние се поддържаме като звездите в небето с неделимите им връзки. Тези връзки не могат да бъдат видени, но можем да ги усетим. Ако си порежа пръста, ще ме боли, защото пръстът е част от мен. Ако видя приятел, който го боли, мен също ме боли, защото ние сме едно. Когато видя поразен враг, по-малко ме интересува, но пак ми е тъжно. Това не доказва ли, че всички ние сме част от едно и също нещо?”

1900г.

За прахосничеството

“Ние градим, за да рушим. Повечето ни постижения и ресурси се пропиляват. Бъдещият ни път ще е белязан с разорение. Навсякъде има ужасна загуба на време, усилия, живот. Това е нерадостна мисъл, но е вярна. “

1910г.

За чистотата

“Всеки трябва да счита тялото си за безценен подарък от някой отгоре, който го обича. Невероятната творба на изкуството, неописуема хубост, страхотна мистерия...Човекът е толкова деликатен, че една дума, вдишване, поглед, мисъл могат да го наранят. Нечистотата, която отглежда болести и смърт е не просто саморазрушителен, но и неморален навик.”

1900г.

За технологиите в бъдещето

“Скоро ще е възможно да се предават безжични съобщения по света толкова лесно, че всеки ще може да работи и да носи собствена апаратура”

1909г.

За хората, които си приписват откритията му

“Нека бъдещето каже истината и да оцени всеки, според работата и постиженията му. Настоящето е тяхно. Бъдещето, за което работя, е мое.”

За мистерията на живота

“Животът винаги ще остане уравнение, което не може да бъде решено, но съдържа някои известни факти.