Джин - всичко, което трябва да знаете за напитката

Този вид алкохол има много дълга и интересна история

Реклама

Много от великите мъже в историята са обожавали джин, сред които Уинстън Чърчил, Ърнест Хемингуей и пр. и има защо това да е така.

Той има специфичен вкус, интересна история и начин на приготвяне.

Как се прави

Джинът е базиран по-малко на отлежаване на алкохола, отколкото добавките, които се правят в процеса на дестилиране.

Получаване на етиловия алкохол

Някои дестилационни се сдобиват с етилов алкохол (етанол) от други дестилационни. Други го извличат от друг алкохол.  

Създаване на меласа

Зърно, вода и мая се комбинират и нагряват, след това ферментират в нещо като “бира” с ниско съдържание на алкохол.

Дестилация

“Бирата” се оставя да изстине и пак се нагрява. Тъй като алкохолът има по-ниска точка на кипене от водата, алкохолът се превръща в пара, докато водата и другите странични продукти остават, докато подходящата температура се задържи. Парата от алкохола кондензира и се събира като етилов спирт.

 

 

Растителни овкусявания

Билките, подправките, цитрусите, цветята и другите овкусители се прибавят към етиловия алкохол.

Всички джинове съдържат хвойна, което придава характерния вкус на питието, но останалата част от съдържанието прави джина уникален.

 

Крайна дестилация

В класическия случай сместта минава още веднъж през дестилатор, което позволява на етиловия алкохол да запази ефекта от овкусителите.   

История на джина

Италианските монаси през 11 век са правели елексир от хвойна в алкохол, за да се лекуват от чумата. Холандците пък са дестилирали дженевер от средата на 17 век и са го споделили с британските си съюзници по време на 80 годишната война.

 

След това британците са донесли джина със себе си на Острова и той бързо става много популярна напитка. Английският крал Уилям Орански (който е холандец) либерализира правилата за производство на джин в домашни условия и налага по-високи такси за внос на алкохол, което довежда до джинената революция в Англия. Джинът е ужасно евтин и много достъпен, така че бедните прослойки в страната залагат изключително на него.

 

 

В средата на 18 век обаче се налагат качествен контрол върху напитката,  а в дестилирането са прокарани нововъведения, които довеждат джина до вида му, в който го познаваме днес.

В Америка по време на Сухия режим местните бързо се ориентират, че джинът е най-достъпен за добиване и започват да произвеждат собствен вид от алкохола. Те добавят сок, газирана вода и захар, за да отнемат от отвратителния му вкус и така са положени основите на съвременния коктейл.  

 

Джинът и киното

Говори се, че всички от екипа, които са работили по филма “Африканската кралица” са се разболели от дизентерия, освен главния актьор Хъмфри Богарт, който си е пиел спокойно джина.

 

 

Джинът е едно от предпочитаните питиета пред камерите, заради особената му слава - той е напитка за джентълмени, но с опасна репутация, заради високия си градус. Нищо чудно, че някои от известните персонажи в киното могат да бъдат видени с чаша джин в ръка. Във филма “North by Northwest” Кари Грант и Ева Мари Сейнт се свалят на по чаша студен Gibson. Джинът присъства  и в друг филм с Хъмфри Богарт- “Casablanca”.

 

В литературата джинът също е предпочитана напитка - питайте Джей Гетсби от “Великия Гетсби” на Скот Фицджералд. Хемингуей пък го прославя в “Сбогом на оръжията”. Легендарният герой на Иън Флеминг - Джеймс Бонд също е заклет почитател на Мартини Веспър.

Мартини

Мартинито е най-популярният коктейл с джин. Х.Л.Менкен нарича мартинито “единственото американско откритие, перфектно като сонет”.  

В книгата си “През реката и сред дърветата” Хемингуей описва мартинито Монгомъри: много сухо със съотношение на алкохола 1:15 джин спрямо вермут. Рецепти от 19 век препоръчват джинът и вермутът да са по равно. Ако сложите червен вермут към джин в съотношение 1:5, ще получите мартини Мартинез.

 

Другият въпрос за мартинито  е - разбъркано или разклатено. Ако разклатите коктейла, ще го охладите по-бързо, а ледът ще се разпадне на малки парчета и ще се разтопи по-бързо. Така че, зависи от това дали предпочитате вашия коктейл ледено студен и леко разводнен или не толкова студен и по-чист.

Маслинките са отличен избор, ако обичате по сух джин като Gordon’s и Beefeater. Франк Синатра пък е казал, че е най-добре джинът да върви с две маслинки, за да можете да споделите едната с приятел.  

 

Рецепти

Негрони

40гр. джин

40гр. Кампари

40гр. вермут

2 кубчета портокалов битер

1 яйце

портокалова спирала/ ориндж туист

 

Слагате всичко, без портокаловата спирала, в шейкъра и разклащате 30 секунди.

След това добавяте лед. Слeд това отново разклащате и изсипвате сместта в чаши, пълни с лед. Накрая добавете портокалова спирала/ ориндж туист в напитката.

Френч 75

Корените на този коктейл водят до “Бара на Хари” в Париж през 1915г, където ветеранът от Първата световна война е искал да направи шампанското си по-силно. Легендарният барман Хари Маселхоун е направил коктейла за себе си, но ветеранът много го е харесал и го е кръстил на модел оръдие от войната.

50 гр. джин

15гр. обикновен сироп

15гр. лимонов сок

шампанско

лимонова спирала

Съставките се слагат в шейкър с лед и се разклащат. Изцедете в изстудена купа или кана и долейте догоре с шампанско. Добавете лимоновата спирала.

 

Джин Рики

Произходът на коктейла е от Вашингтон, окръг Колумбия. Той е бил открит от полковник Джо Рики в бар на крачка от Белия дом.

90гр. джин

½ свеж лайм

газирана минерална вода

2 кубчета портокалов битер

Изстискайте лайма в чаша и я напълнете с лед. Добавете джин, битери и минерална вода, и разбъркайте сместта.

 

Наздраве.