Коя държава наподобява максимално “1984” на Оруел

Вижте как е възможно една страна да заживее в собствена манипулирана реалност

Реклама

Коя държава има характеристикте на тоталитарната система от книгата на Джордж Оруел “1984”? Претендентите са много, но победителят е само един.

Наскоро ООН анонсира, че срещу режима в тази държава има неоспорими доказателства за изтезания, екзекуции, лишаване от свобода, преднамерено лишаване от храна и почти пълна липса на свобода на мисълта и вероизповеданието. С две думи от Организацията синтезираха стореното в тази държава като “силно наподобяващо стореното от нацистите”.

Дами и господа, призът за тотална тоталитарна държава в 21 век отива за...Северна Корея. Азиатска държава с вкоренени феодални принципи, скрити зад комунистическа идеология. Без шанс да изхрани собственото си население, но с вечен план да се сдобие с ужасно ядрено оръжие. Смъртното наказание е решение със замах, а общественото мнение е партийна манипулация без никакъв привкус. Северна Корея е и настоящ партньор на България в областта на културата, образованието и медиите.

Ето няколко причини, поради която Северна Корея най-много се доближава до тоталитаризма от “1984”

ето ги причините

Война и пак война!

Постоянното състояние на бойна готовност срещу страшен външен враг сплотява наплашените и без това хора. Северна Корея постоянно плаши с война южните си съседи и САЩ, а темпото наистина  е впечатляващо.

Кратък преглед в Google показва, че: Пхенян е вдигал армията на крак през март 2009г, април 2010г, март 2012г, ноември 2013 и декември 2013г, така че Северна Корея е шампион на Олимпиадата по обявяване на бойна готовност.

Великият Той

За перфектната тоталитарна система е необходим бляскав култ към личността. Идеята, че някой се грижи като баща за народните маси се пропива в съзнанията на същите маси с неподозирана бързина. ТОЙ е твърде чист, за да е истински, твърде добър, за да го заслужаваме и твърде мъдър, за да го разбираме непременно.

Освен това, знае когато да прибере пръчката и да извади моркова. Или по-точно -  морковчето: новият лидер на страната Ким Чен Ун наскоро разреши на народа си да ползва мобилни телефони, да яде пица и пържени картофи. Отскоро пък жените имат право да носят панталони. Доведе им дори Денис Родман.  Великият Той дори насрочи разреши провеждането на избори през тази година. Нищо, че само неговата партия участва в тях.

Медии има, но ги няма            

Радио  и телевизионните приемници, които са на пазара в Северна Корея, са направени така, че да улавят само правителствената честота, а апаратите са запечатани, за да няма анти-правителствени инициативи.

И това са проверява от хората на Партията по места. В Северна Корея се счита за сериозно престъпление да се приемат други честоти, освен партийната, особено от извън страната.

Достъпът до интернет обаче е абсолютно забранен и в Мрежата влизат само малцина представители на върхушката. За останалите Партията е направила севернокорейска онлайн мрежа, която се казва Куангмйонг.

Недоволството срещу правителството и статуквото е “тежко престъпление”

В Северна Корея наказанията за почти всички провинения са тежки. По време на масовия глад през 1990-те години в страната, правителството решаваше кардинално проблема като просто осъждаше на смърт всеки, заподозрян в недоволство или опит за емиграция.

Екзекутираните често са обвинявани в предателство. Чичото на Ким Чен Ун беше хвърлен на глутница кучета за това. После семейството му бе избито до девето коляно.

Какво липсва?

Универсален шпионаж. За щастие, технологиите и инфраструктурата в Северна Корея са толкова зле, че Пхенян не може да развива шпионаж от 21 век. Затова пък успяват успешно да задържи страната на честота 1984.