Невероятният бизнес на частните затвори в САЩ

Компаниите за частни затвори в САЩ успяха да си извоюват страхотни привилегии с годините, но времето им изтича.

Реклама

Известно е, че в Съединените щати са вманиачени на тема закон и правосъдие. Киното им превърна обикновените въоръжени пастири от 19 век в герои, които въздават справедливост насред облаци от куршуми и така чак до Брус Уилис в окъсан потник. В днешната им телевизионна култура особено популярни са телевиизонните реалити шоута, в които съдии отсъждат по различни казуси. Винаги поне изглежда така, че лошите отиват в затвора. Ако може да се плаща по-малко за тях, още по-добре.

Робърт Дауни Джуниър познава добре американската съдебна система

В последните десетилетия зад Океана тази идея беше понесена на крилете на надъханото предприемачество. През 1984г. една от двете най-големи компании за частни затвори в Америка - Corrections Corporation of America (CCA) направи революционен пробив като успя да договори сделка с правителството и да поеме грижата за затвора в Хамилтън Каунти, Тенеси.

Лорин Хил също познава добре съдебната система

Революционен пробив, защото това беше началото на тази индустрия. Между 1990-2010г. броят на затворите в САЩ, които са преминали в частни ръце се е увеличил с 1600%.

Твърденията на тези компании бяха бетонирани с постоянно натякване за това колко по-евтино излизат на данъкоплатците. Освен това, те претендираха, че поддържат по-добри условия за затворниците и по-добра сигурност за пазачите. Цитираха се данни като спестяване на разходите между 15-25 % от конструкцията на затворите и 10-15% от мениджмънта.

Известен турски пианист беше осъден, заради туийт

На всичко отгоре, затворниците в тях едновременно работят, изкарват пари и се квалифицират за честен труд. Очакваната голяма конкуренция на този пазар обещаваше да намали цените на услугите, което звучеше още по-добре - лошите са зад решетките,а хората плащат по-малко за тях.

Плячката

Плячката си заслужава, защото частните затвори притежават редица преимущества и привилегии. От една страна, те печелят добри пари от работническия труд, който престъпниците полагат за различни компании като Starbucks, Boeing, Victoria’s Secret, McDonald`s и дори американската армия.

Затворническият труд струва между 93 цента и 4 долара на ден и това е толкова добър бизнес, че компанията, която сключва договорите за затворнически труд  -  Federal Prison Industries е направила печалба от 900 млн. долара за миналата година.

Hells Angels са абонати за затвора

Оттам твърдят, че мисията им е да квафилицира и интегрира обратно в обществото престъпниците, но зад това благородство стои съмнението, че всъщност компаниите, които ползват тази услуга се възползват от евтиния затворнически труд. Скорошни доклади по темата дори алармират, че подобен бизнес не предлага повече възможности за реабилитация и интегриране на работниците.Част от проблема е, че рестриктивни закони забраняват производството, траснспорта и продажбата на продукти от затворници в САЩ, докато продукти от китайски затворници се продават свободно в страната.

Акули-лобисти

И ако на някои идеята за частен затвор им звучи точно като идеята за държавен затвор, то трябва да се вземе в предвид и по какъв начин компаниите за частни затвори се опитаха да прилапат лъвския пай и да го заключат само за себе си. Най-големите играчи в сектора Corrections Corporation of America (CCA ) и The GEO Group саи  сред най-важните членове на American Legislative Exchange Council - организация, която развива модела на законодателството, с цел да прокарва  пазарни принципи като приватизацията.

Разбира се, те  действително успяват да променят някои от американските закони в техен интерес чрез легален и нелегален лобизъм.

Кои са най-опасните градове в Америка?

Например, скандалът “Пари за хлапета” избухна, когато се разбра, че компания за частни затвори е платила на двама съдии 2.6млн. долара, за да изпратят 2000 деца в техните затвори за престъпления като откраднати DVD-та от Wal-Mart.

А кои са най-опасните градове в Европа?

CCA и The GEO Group са обвързани с щатски инициативи за увеличаване на присъдите на обвиняемите, както и за прибавяне на престъпления към наказателния кодекс. От особен интерес за тези компании е правителствената политика, спрямо нелегалните имигранти. С други думи, те подкрепят с всички сили Вашингтон да затегне правилата в тази насока, защото новите по-рестриктивни мерки срещу имиграцията ще донесе 14 хил. повече затворници на година като 80% от тях ще са в частни затвори.

Идеята на всичко това е ясна - повече хора зад решетките им осигурява повече приходи и имидж.

Много пари, по-малко данъци

Възходът на този бизнес не спира дотук. През 2012г. CCA изпрати писма до 48 щата с предложение да купи затворите им, ако се задължат да ги поддържат пълни на 90% от капацитета им за срок от 20 години. Тази практика не е нова и всъщност е експолатирана с пълна сила от години. Повечето договори, сключени между американското правителство и компаниите за частни затвори съдържат “квоти” и “такси за ниска престъпност”.

Може ли легализацията да спаси Мексико?

Мечтата на данъкоплатците за по-ниска престъпност всъщност е кошмар за такива предприемачи, защото те искат да си осигурят максимални постъпления. А мечтата на тези компании се превръща в кошмар за данъкоплатците, защото, според договорите, те трябва да компенсират, ако бройката на затворниците в частните затвори стане по-ниска.

Така например, когато престъпността в Колорадо спада, щатът е трябвало да плати 2 млн.долара неустойка на Corrections Corporation of America.

В Бразилия правосъдието се раздава направо на улицата

62% от частните затвори имат такива клаузи в договорите си и те гласят, че сградите трябва да са постоянно пълни на 80-100% от целия си капацитет. Луизиана,Оклахома и Вирджиния имат най-железни условия за осигуряване на задължителна минимална бройка затворници - между 95-100%.

Сигурен бизнес

Разработени механизми за сигурен бизнес? Не е само това -  тези затвори често отказват да приемат затворници, които излизат много скъпо, защото са болни или агресивни. Изследване от 2005г. за щата Аризона доказва, че държавните затвори прибират повече опасни престъпници. И не е само това - 40% от приходите на компаниите за частни затвори идват от държавата, но същите компании твърдят, че договорите им са такива, че могат да бъдат прекратени във всеки момент и затова те не се облагат с федерални данъци. Защото заключват, задържат и обгрижват помията на обществото, разбира се.

В Сирия правосъдието се раздава направо по улиците. И по интернет.

Колкото до конкуренцията и свалянето на цените- нищо от това не се случва по този начин. Защото две компании заедно съставляват 75% от целия бизнес с частните затвори. Corrections Corporation of America и The GEO Group направиха съответно 1.7 млрд. долара и 1.6 млрд. долара за миналата година и са двата полюса на този бизнес.

Първата компания държи 67 федерални и местни затвори и притежава пазарен дял от 40 %, а втората има 95 затвора в САЩ и чужбина. Конкуренцията е някъде в менгемето, а намаляване на цените не се предвижда.

Myth Busted

Дълги години на лобизъм и PR кампанни помогнаха на този бизнес да заздрави позициите си, но времената се променят. Оценката на 24 различни изследвания е доказала, че няма разлика между услугите на частните и държавните затвори. Изследване на американското министерство на правосъдието е стигнало до заключението, че обещаните спестявания на разходи от частните затвори не са се осъществили, а други проучвания считат, че частните затвори дори излизат по-скъпо. Американско национално изследване доказва, че нападенията над пазачи в частни затвори са с 49% повече, отколкото в държавните, а нападенията между затворници са с 65% повече.

Коя е най-старата оръжейна фирма в света?

Всичко това води до съществени промени в нагласите на обществото и властите. Религиозни институции като презвитерианската, методистката, католическата и други църкви се обявиха против приватизацията на държавни затвори. Протести провалиха и плановете на GEO Group да сложи името си на на стадиона на Florida Atlantic University, а щатът Кентъки не преподписа договора си с CCA след 30 години сътрудничество.

Холивуд не се отказва от оръжията във филмите

Краят на частните затвори едва ли ще настъпи, защото в този бизнес са обвързани много пари и интереси, но клаузите в договорите и лобирането за въвеждане на нови престъпления едва ли оставят съмнение, че основната им концепция е повече нископлатен труд и държавни пари без данъци. В противен сулчай, излиза, че мисият на частните затвори е да квалифицират максимален брой хора за служители на McDonald`s.