“Нокаут” - непредизвикана агресия

В САЩ от години се заформя една тенденция на насилие, която е в своя пик през тази година

Реклама

“Нокаут” не е просто игра. “Нокаут” не е просто непредизвикано нападение. “Нокаут” не е просто престъпление. Изглежда като някакъв противен изблик на комбинация от скука и агресия, която те оставя да лежиш на паважа в безсъзнание. По-лошото е, че дори това не е логично обяснение.

Hells Angels нямат такива проблеми

През 1992г. жертва на “Нокаут” става норвежкият студент в Америка Ингви Рустейн. През 2011г. жертвата е Хоанг Нгуен в Сейнт Луис, а през 2012г. - Делфино Мора в Чикаго. През 2013г. от фатални удари починаха 51-годишният Майкъл Даниелс от Сиракуза, Ню Йорк, и 43-годишният Саймън Митчъл, а скитникът Ралф Сантиаго беше убит при такава  атака от момчета на по 13-14 години в Ню Джърси. В Европа има аналогична тенденция, чийто прояви са регистрирани в Англия и Франция.

 Какво е “нокаут”?

Представете си следната ситуация - на улицата сте в поредния ден от живота си, в който си мислите за всичко друго, но не и как можете да бъдете нападнати на улицата. Докато си вървите или докато сте седнали на пейката изведнъж получавате силен юмручен удар в главата. Изневиделица в гръб или от хлапето пред вас, което тъкмо упътвате за посока. Без причина, без предупреждение, без намерение за обир. Чиста агресия с цел забава, директно в главата ви.

Агресията е признак за липса на самоконтрол

Агресия, която, в по-добрия случай, ви оставя в безсъзнание на паважа. Случаите на “нокаут” през 2013г. бяха повече, откогато и да било в Америка, а най-многобройни бяха в Краун Хейтс, Бруклин, Ню Йорк, през октомври и ноември.  

 Щатската полиция не е сигурна дали “нокаут” е тенденция или серия от изолирани инциденти.

Тийнейджърите, сред които “нокаут” става мода, го определят като игра, защото виждат в нея възможност за доказване пред останалите - бързо, агресивно, като по телевизията, винаги срещу някой по-слаб и с малки шансове да те хванат. После можеш да видиш "нокаута" си в YouTube, което само повдига статута в групата.

Facebook с нови мерки срещу онлайн агресията

В Америка част от политиците се опитват да яхнат расовия профил за нападения, посочвайки, че по-голямата част от изпълнителите на “нокаут” са от афро-американските общности. В същото време в Бруклин през 2013г. няколко атаки срещу евреи се случиха в Бруклин.

Според медиите, полицията в Ню Йорк счита, че е възможно антисемитизмът да е мотива за атаките, тъй като всичките 8 жертви на агресията са били евреи.

Най-плашещото в случаите на “нокаут” е, че логичен мотив действително липсва при повечето случаи. Нападението не е от провокирана омраза, а просто защото е възможно.

Изкуството и криминалните прояви

Това не е резултат от гняв или бунт, а е следствие от последователните въпроси “мога ли да го направя?” и “защо не?”. Проблемът е, че същите тези хора ще имат достъп до оръжие от един момент нататък. И не е сигурно, че няма да им е скучно тогава. Дали ни притеснява това в България? Не се знае какви идеи ще изтекат през онлайн тубата в даден момент...

10-те най-опасни града в Америка